Zorg voor eierstokkankerpatienten kan nog beter

Array

Jaarlijks krijgen twaalfhonderd vrouwen in Nederland eierstokkanker. Vaak wordt de ziekte pas in een laat stadium ontdekt. De laatste twintig jaar krijgen steeds meer vrouwen met eierstokkanker de volledige behandeling, bestaande uit een operatie met chemotherapie. Bovendien wordt de kanker bij de operatie vaker vrijwel geheel verwijderd. Dit heeft geleid tot een verbetering in de overleving, maar nog steeds hebben eierstokkankerpatienten een slecht vooruitzicht, zo toont onderzoek van Anne van Altena aan.

Bij ongeveer acht van de tien patienten komt de ziekte binnen vijf jaar terug. Het merendeel van deze patienten overlijdt hieraan. Van Altena belicht in haar promotieonderzoek de samenwerking tussen elf ziekenhuizen in de regio Nijmegen, gericht op het verbeteren van de zorg voor eierstokkankerpatienten. Vrouwen worden daardoor vaker geopereerd door een gespecialiseerde gynaecoloog en de resultaten van de operaties zijn beter. Met de huidige behandeling en de regionale samenwerking is een stap in goede richting gezet, maar dit is volgens Van Altena nog niet voldoende. Meer kennis over het ontstaan en de behandeling van deze agressieve kanker is nodig om de patienten een toekomst zonder eierstokkanker te bieden.

Biografie
Anne van Altena (Amersfoort, 1974) studeerde Biomedische Gezondheidswetenschappen en Geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Verloskunde & Gynaecologie, in samenwerking met de afdeling Epidemiologie, Biostatistiek en HTA van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Ze voltooide in het Radboud de opleiding tot gynaecoloog. Sinds juni 2012 werkt zij in dit UMC als fellow gynaecologische oncologie.

woensdag 26 september 2012

Tijd 15:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw drs. A.M. van Altena

Promotors prof. dr. L.F.A.G. Massuger, prof. dr. L.A.L.M. Kiemeney

Copromotors dr. J.A. de Hullu

Titel promotie Improving quality of clinical care in epithelial ovarian cancer patients

bron: Radboud Universiteit

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen