Beter zicht op bloedstolling en bloedingsneiging

Array

Bloedingen en trombose zijn beide klinische uitkomsten van afwijkingen in de hemostase. Dit proces regelt de aanmaak en afbraak van een bloedstolsel en voorkomt daarmee dat het lichaam te veel bloed verliest na een verwonding. De complexiteit van dit proces maakt het moeilijk en kostbaar om een juiste diagnose vast te stellen voor afwijkingen in de hemostase. Mark van Geffen beschrijft in dit proefschrift een globale hemostase test die de bloedstolling en de fibrinolyse tegelijkertijd kan meten.

Fibrinolyse is het proces waarbij een bloedstolsel wordt afgebroken. Een te hoge fibrinolyse-activiteit zorgt voor bloedingsneigingen, terwijl een te lage activiteit kan zorgen voor trombose. Deze ontwikkelde test kan bijdragen aan een verbeterde screening van bloedingsneigingen en geeft tevens meer inzicht in de mechanismen achter de bloedstolling. Deze nieuwe onderzoeksresultaten dragen bij aan de ontwikkeling van verbeterde diagnostische testen en alternatieve medicijnen voor patienten met afwijkingen in de hemostase.

Biografie
Mark van Geffen (Giessenburg, 1979) studeerde Bioprocestechnologie aan Wageningen Universiteit. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het UMC St Radboud.

vrijdag 28 september 2012
Tijd 12:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer ir. H.A. van Geffen
Promotors prof. dr. F.C.G.J. Sweep, prof. dr. T.J.M. de Witte
Copromotors dr. W.L. van Heerde

Titel promotie Simultaneous thrombin and plasmin generation

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen