Brandpreventie voor ouderen

Array

Brand is voor iedereen gevaarlijk, maar sommige mensen lopen meer risico dan andere. De Brandwonden Stichting en de brandweer beginnen een campagne speciaal gericht op ouderen.

Tijdens de Nationale Brandpreventieweken plaatsen meer dan 4000 vrijwilligers rookmelders bij ouderen die dat zelf niet meer kunnen. Ook geven ze ouderen voorlichting over hoe ze een brand kunnen overleven.

De meeste ouderen, zo’n tachtig procent, wonen zelfstandig en alleen. Geldt dat ook voor u, dan moet u bij brand uzelf in veiligheid kunnen brengen. Bent u bovendien wat minder mobiel, dan is het extra belangrijk om brand te voorkomen. De brandweer helpt u daar graag bij.

Veilig koken
Brand in de keuken ontstaat vaak doordat de vlam in de pan slaat. Dat komt doordat de pan te heet wordt of voedsel in de pan droogkookt. Denkt u bij het koken aan het volgende:

  • Blijf bij de pan.
  • Gebruik een kookwekker om te voorkomen dat voedsel droogkookt. Mocht u de keuken toch even verlaten, neem de kookwekker dan mee.
  • Houd brandbare spullen zoals pannenlappen, keuken- en theedoeken op veilige afstand van het fornuis.

Als de vlam toch in de pan slaat, hou deze volgorde aan:

  1. Draai onmiddellijk het fornuis uit zodat de pan niet nog heter wordt.
  2. Schuif een deksel over de pan zodat er geen zuurstof meer bij kan. Schuif het deksel altijd van u af.
  3. Laat het deksel op de pan liggen.
  4. Zet de afzuigkap uit.
  5. Laat de pan afkoelen en haal het deksel er niet af.
  6. Ga nooit met de pan lopen. U kunt brandwonden oplopen als er iets uit valt.
  7. Blus nooit met water. Met brandende olie of vet veroorzaakt water een enorme steekvlam.

Veilig omgaan met elektriciteit
Elektriciteit kan gevaarlijk zijn als u delen die onder stroom staan aanraakt. Hier volgen een paar tips:

  • Laat de elektrische apparaten en leidingen in uw huis controleren, repareren, uitbreiden en aanpassen door een erkend installateur.
  • Ga na of uw woning is voorzien van een aardlekschakelaar. Die beveiligt tegen aanrakingsen brandgevaar.
  • Koop uitsluitend apparaten met het Kema Keurmerk.
  • Heeft u een elektrische kachel, houd brandmaterialen er dan uit de buurt. Leg ook geen wasgoed op of direct voor de kachel.

De televisie
Met deze adviezen kunt u voorkomen dat uw televisie brand veroorzaakt.

  • Zorg voor voldoende ventilatie rondom het toestel.
  • Zet er geen bloemen of planten op. Uw televisie heeft veel elektrische onderdelen en contact met water is levensgevaarlijk.
  • Zet uw televisietoestel niet op stand-by (de waakstand). Schakel het uit als u het niet gebruikt.

Roken
Helaas is roken nog steeds een van de meest voorkomende brandoorzaken. Rook daarom nooit in bed, want de kans is groot dat u in slaap valt. Het beddengoed en het matras kunnen in brand raken of gaan smeulen. Gebruik veilige asbakken, waar uw sigaret in valt en waarin hij wordt gedoofd. Leeg een asbak pas als de inhoud is afgekoeld en doe dit nooit in een prullenmand.

Installeer rookmelders
Veiligheid in huis begint met het ophangen van rookmelders. Dat zijn apparaten die rook en brand al vroeg ontdekken en u met een hard alarm snel waarschuwen.

De beste plek voor een rookmelder
De rookmelder moet de rook zo snel mogelijk ontdekken en hij moet u waarschuwen, ook als u slaapt. In woningen met één bouwlaag (bungalow, flat) is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats ervoor is de gang waar de meeste kamers op uitkomen. Plaats de melder tegen het plafond, niet te dicht bij de muur.

Heeft uw woning twee woonlagen, dan kunt u het beste op iedere verdieping een melder plaatsen. De beste plek is op de slaapverdieping, boven aan de trap tegen het plafond. Voor een maximale beveiliging, ongeacht het aantal woonlagen, kunt u in iedere ruimte waar u regelmatig bent een melder plaatsen. Denk met name aan de woonkamer, de slaapkamer(s) en iedere ruimte waar een elektrisch apparaat staat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen