KNGF: NZa voorzitter Langejan slaat plank mis in interview

Array

In een interview in de digitale NZa-nieuwsbrief gaat Theo Langejan,  voorzitter van de NZa, in op de klachten van fysiotherapeuten over de marktmacht van verzekeraars. Hij geeft aan dat inkoopmacht van zorgverzekeraars goed is voor de patient, omdat ze scherper en selectiever zouden gaan inkopen. Volgens hem streven de fysiotherapeuten naar verkoopmacht. Niets is echter minder waar zegt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). De patient is juist de dupe van de te grote marktmacht van verzekeraars. Het KNGF pleit daarom voor meer evenwichtige marktverhoudingen.

Eke Zijlstra, bestuursvoorzitter KNGF: “Verzekeraars hanteren tot nu toe eigen kwaliteitssystemen, ten koste van de inzichtelijkheid voor patienten in kwaliteit. Het KNGF vindt dat er één landelijk kwaliteitssysteem moet komen. Wij zijn bezig om hier met verzekeraars overeenstemming over te krijgen. De uitspraken van de heer Langejan zijn contraproductief. Restitutietarieven* worden dermate laag vastgesteld, dat de keuzevrijheid van de patient om naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut te gaan, feitelijk verdwijnt. Het systeem zoals de NZa dat in stand wil houden, leidt er toe dat sommige verzekeraars de vergoeding van gespecialiseerde fysiotherapie beperken waardoor de toegang tot fysiotherapie afneemt. Het KNGF wil meer evenwichtige marktverhoudingen. Daarom heeft het KNGF over dit soort gedragingen een klacht ingediend bij de NZa.”

 

NZa gedragingen zorgen voor minder toegankelijkheid en kwaliteit

Zijlstra vervolgt: “De gedragingen van de verzekeraars  gaan ten koste gaan van de toegankelijkheid, keuzevrijheid en kwaliteit van de zorg die fysiotherapeuten aan hun patienten willen leveren. De lage restitutietarieven zijn volgens het KNGF in strijd met de Zorgverzekeringswet, daar zou de NZa tegen moeten optreden . Daarnaast kan de NZa verzekeraars en fysiotherapeuten verplichten eenduidig te zijn over de kwaliteit en de inhoud van fysiotherapeutische zorg. Door deze eenduidigheid wordt de patient in staat gesteld op basis van de juiste criteria te kiezen voor bepaalde fysiotherapeutische zorg en/of verzekeringspakket.“ De NZa heeft de klachten van het KNGF afgewezen. In een juridische procedure, waarin Langejan nog een beslissing moet nemen, vraagt het KNGF aan de NZa alsnog de gevraagde maatregelen te nemen.

 

Opbrengst fysiotherapie

“Waar bewegen een zorg wordt, is de fysiotherapeut de expert in bewegen die mensen, van jong  tot oud, gezond houdt. De fysiotherapeut levert kwalitatief goede zorg en is transparant over de geleverde kwaliteit. Fysiotherapie is bewezen kosteneffectief en voorkomt duurdere zorg. Juist in deze tijd van stijgende zorgkosten, biedt fysiotherapie kansen voor overheid en voor patienten om te besparen”, aldus Zijlstra.

 

Het KNGF

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) behartigt voor de ruim 23.000 aangesloten fysiotherapeuten de belangen op beroepsinhoudelijk, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied. Al sinds 1889 fungeert het KNGF als beroepsorganisatie voor fysiotherapeuten uit diverse werkvelden.

 

*Dat is de vergoeding die de patient van de verzekeraar krijgt als hij naar een fysiotherapeut gaat waar de verzekeraar geen contract heeft gesloten.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen