Onderzoek bewijst effectiviteit 10-daagse Sportvastenkuur na 6 maanden

Array

Deelnemers wetenschappelijk onderzoek blijven op lange termijn gewicht en buikomvang verliezen.
Sportvasten presenteert vandaag nieuwe tussenresultaten van 6 maanden wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van Sportvasten met betrekking tot gewichts- en buikomvang afname. Daarmee wordt de kritiek, van onder andere voedingsexpert Dr. Frank, weerlegt. Zes maanden na een 10-daagse Sportvastenkuur, verliezen mannen en vrouwen nog steeds gewicht en buikomvang. Het onderzoek is opgezet door bewegingswetenschapper drs. Miriam van Reijen. De eindresultaten van dit 1-jarig durend onderzoek worden in 2013 gepresenteerd.

Tussenresultaten 6 maanden onderzoek
Mannen verliezen na 10 dagen Sportvasten gemiddeld 5.3 kilogram aan gewicht en 5.5 centimeter aan buikomtrek. Na 2 weken normale calorie-inname (dag 25) hebben zij gemiddeld nog 0,9 kilogram extra verloren en is hun buikomtrek verder afgenomen met 0.9 centimeter. Na 6 maanden is het gemiddelde gewichtsverlies verder toegenomen naar 8,7 kilogram en het tailleverlies is dan 12,4 centimeter ten opzichte van de aanvangswaarde.

In de onderstaande tabel worden de gemiddelde resultaten voor mannen en vrouwen weergegeven (n=aantal personen waarover het gemiddelde berekend is)

Mannen                     Dag 10 (n=38)      Dag 25 (n=32)      6 mnd (n=8)
Gewichtsafname         5.3 kilogram         5.9 kilogram          8.7 kilogram
Buikomtrek afname     5.5 centimeter      6.4 centimeter       12.4 centimeter

Vrouwen                   Dag 10 (n=38)      Dag 25 (n=28)       6 mnd (n=9)
Gewichtsafname         3.9 kilogram         3.8 kilogram          5.9 kilogram
Buikomtrek afname     5.1 centimeter      5.2 centimeter       7.2 centimeter

De gehele rapportage is hier te lezen:
http://sportvasten.nl/sv/downloads/sportvasten_spot_tussenrapportage.pdf

Meer wetenschappelijk onderzoek
In samenwerking met verschillende universiteiten waaronder de University of Applied Sciences Saarbrücken & SNDC, het Erasmus MC & de Universiteit van Napels en de VU Amsterdam zijn additionele onderzoeken lopend of in opzet om de resultaten en het werkingsmechanisme van Sportvasten verder te onderzoeken.

Hoe werkt Sportvasten?
Sportvasten is een trainingsprogramma dat zorgt voor de metabole switch van suiker- naar vetverbranding en is geschikt voor gezonde mensen met een normale conditie en voldoende uithoudingsvermogen. De eerste drie dagen bouwen Sportvasters hun voeding af. Daarna volgen er drie sapvastendagen van 3 x 150 milliliter sap en vervolgens wordt de voeding gedurende vier dagen weer opgebouwd. Tijdens de kuur wordt er iedere dag 20 tot 30 minuten intensieve cardiotraining gedaan. De metabole switch van suiker- naar vetverbranding is blijvend wanneer Sportvasters eenvoudige voedingsrichtlijnen volgen en twee keer per week blijven sporten.

Over Sportvasten
Sportvasten is ontwikkeld door medisch bioloog drs. Remco Verkaik. Verkaik bekijkt blijvend afvallen vanuit de inspanningsfysiologie. Daarin is wetenschappelijk bewezen dat sterke koolhydraat- en calorierestrictie het resultaat van duurtraining op de vetverbrandende capaciteit sterk vergroot. Wetenschappelijk onderzoek naar overgewicht toont daarnaast aan dat juist meer vetverbrandend vermogen beschermt tegen het ontwikkelen van overgewicht. Kortom, de hypothese waarop sportvasten gebaseerd is, is dat men niet alleen afvalt maar ook beter beschermd is tegen het weer aankomen door de toegenomen vetverbranding.

bron: Supastar-pr

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen