Belangrijk dat specialisten patienten openheid over kwaliteit gaan g..

Array

“Het is heel goed dat de medisch specialisten de kwaliteit van behandelingen in de zorg openbaar willen maken en dat ze daarover ook met patientenorganisaties afspraken willen maken,” zegt Wilna Wind, directeur van patientenfederatie NPCF over de toekomstvisie ‘de Medisch Specialist 2015’, die haar gisteren door de Orde van Medisch Specialisten werd overhandigd.

“Alleen als je weet waar de beste zorg geleverd wordt, kun je als patient pas echte keuzes maken. En bij bepalen wat de beste zorg is, horen ook patientervaringen en de tevredenheid over het zorgproces.”
Wind vindt dat de toekomstvisie van de specialisten een aantal belangrijke onderwerpen aansnijdt zoals inzetten op preventie, het wegnemen van de volumeprikkel (het voorkomen dat artsen meer gaan behandelen omdat ze daar nu eenmaal meer voor betaald krijgen), het aanpakken van praktijkvariatie  (bijvoorbeeld het aantal hernia-operaties dat in het ene ziekenhuis veel hoger is dan in een ander ziekenhuis zonder dat duidelijk is of de patient daarbij gebaat is) en shared decision making (samen met de patient beslissen over een behandeling).

“Er zijn in de zorg grote uitdagingen waar we met elkaar voor staan. Het is belangrijk dat patient en medisch specialist elkaar daarop weten te vinden. Dat dat kan, bleek eerder al toen we samen de ‘Agenda voor de zorg’ hebben vastgesteld.”

“Doelmatige zorg vraagt om richtlijnen en kwaliteitscriteria waarin de voorkeuren van patienten zijn meegenomen. Samen met goede communicatie en een open houding van de dokter zijn dat belangrijke voorwaarden voor optimale en efficiente zorg. Daarbij hoort shared decision making. Een goed  geïnformeerde patient is daarbij essentieel, want die heeft meer commitment, kan beter keuzes te maken in zijn behandelproces, kiest niet altijd kiest voor de duurste vormen van zorg en kan afzien van ingrepen die voor hem teveel risico of gevolgen kan hebben.
Dit stelt eisen aan de communicatievaardigheden van de medisch specialist en dat is dit in het belang van de patient, zeker bij einde levensvraagstukken. Het is belangrijk dat specialisten dit in deze visie erkennen. Nu op naar de uitvoering.”

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen