NZa verbetert regels Eerstelijnsdiagnostiek

Array

De NZa publiceert vandaag een nieuwe beleidsregel voor de eerstelijnsdiagnostiek (ELD) per 2013. Deze regelgeving stimuleert zorgverzekeraars en zorgaanbieders om de kwaliteit en de kostenbeheersing van de eerstelijnsdiagnostiek te verbeteren.

De beleidsregel biedt zorgverzekeraars en zorgaanbieders een basis om in onderhandeling te gaan over ELD. Doordat de regels duidelijker zijn, krijgen zorgaanbieders meer gelijke kansen om eerstelijnsdiagnostiek aan te bieden. Dit stimuleert dat eerstelijnsdiagnostiek wordt geleverd door de meest doelmatige zorgaanbieder.

De zorgverzekeraar kan door de nieuwe beleidsregel meer gaan sturen op kwaliteit en kostenbeheersing in de eerstelijnsdiagnostiek, bijvoorbeeld door overbodige diagnostiek tegen te gaan en door diagnostiek in te kopen bij de zorgaanbieder met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De verschillende zorgprestaties voor eerstelijnsdiagnostiek staan nu nog in verschillende beleidsregels, afhankelijk van het soort zorgaanbieder. Per 2013 staan deze prestaties bij elkaar in een aparte beleidsregel ELD. De beleidsregel ELD maakt beter duidelijk welke verrichtingen onder de noemer eerstelijnsdiagnostiek vallen. De NZa maakt door deze beleidsregel bovendien helder dat deze prestaties door alle zorgaanbieders gedeclareerd kunnen worden die eerstelijnsdiagnostiek leveren.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen