Topinstituut BMM en onderzoeksprogramma DCTI vormen strategisch alliantie

Array

Twee innovatieve medisch technologische onderzoeksprogramma’s gaan met elkaar samenwerken. DCTI is toonaangevend in het onderzoek naar cel transplantatie in diabetes. Het topinstituut BMM is koploper in het onderzoek naar biomedische materialen en regeneratieve geneeskunde. Waar bij BMM de speerpunt ligt op hart-, en vaatziekten, bewegingsapparaten en nieren, concentreert DCTI zich op diabetes. Doel van de samenwerking is kennisdeling.

“Ik ben bijzonder blij dat BMM en DCTI elkaar gevonden hebben in deze samenwerking. De bundeling van krachten van BMM, TeRM en nu DCTI is voor ons allen van grote toegevoegde waarde. Door het delen van kennis en kunde op velerlei terrein, kunnen we samen nog beter ons doel bereiken, namelijk de vertaling van wetenschap en onderzoek naar oplossingen voor patienten. Een synergie die volledig aansluit bij het nieuwe innovatie- en topsectoren beleid van de overheid,” aldus Emiel Staring, Managing Director van BMM.

Publiek private samenwerking
BMM en DCTI zijn een publiekprivate samenwerking. DCTI beschikt over een budget van €11miljoen. BMM overeen bedrag van €90 miljoen. Beide bundelen de krachten als strategische alliantie. Net als BMM die heeft in de samenwerking met TeRM. TeRM richt zich meteen budget van €25miljoen op de vertaling van wetenschappelijk medisch onderzoek naar patient en ziekenhuis.

Topsectoren beleid
De samenwerking past binnen het nieuwe topsectoren beleid en is onder andere gebaseerd op “sharing best practices”. BMM richt zich op de ontwikkeling van biomaterialen op de eerder genoemde drie ziektegebieden. In DCTI werken vooraanstaande wetenschappers samen om de eilandjestransplantatie te verbeteren door een soort kunststofverpakking voor de eilandjes te maken. Deze verpakking bestaat uit biomaterialen en kan eenvoudig worden geïmplanteerd en desnoods ook weer worden verwijderd. Ook allerlei eiwitten, groeien overlevingsbevorderende stoffen en cellen worden aan de verpakking toegevoegd.

Eelco de Koning, projectleider DCTI:  “Biomaterialen gaan een belangrijke rol spelen bij nieuwe transplantatiestrategieen met insuline-producerende cellen om diabetes te genezen. DCTI kan door de samenwerking met BMM rekenen op kennisdeling over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van biomedische materialen. ”

Over het BioMedical Materials (BMM)-programma
Samen werken aan genezing. Dat is de kerngedachte achter de achttien onderzoeksprojecten van het BioMedical Materials (BMM)-programma. Opgericht in 2008, bundelen ruim vijftig partners – waaronder universiteiten, universitair medische centra, bedrijven en diverse gezondheidsfondsen – uit Nederland en daarbuiten in dit programma de krachten. Het primaire doel? Het resultaat van baanbrekend biomedisch onderzoek door samenwerking van verschillende disciplines naar de patient brengen. Het hogere doel? De gezondheidszorg in Nederland op een nóg hoger peil brengen, zonder de toenemende kosten daarbij uit het oog te verliezen. In het verlengde daarvan willen wij ons land laten uitgroeien tot een wereldleider in biomedische materialen. In Life Sciences & Health.
Kijk voor meer informatie op www.bmm-program.nl

 

Over  DCTI

Het “Diabetes Cell Therapy Initiative” (DCTI) is een Nederlands onderzoeksinitiatief dat zich toelegt op genezing van diabetes door transplantatie van insuline producerende cellen. De voornaamste onderzoeksdoelen van DCTI zijn het vergroten van de beschikbaarheid van deze cellen voor transplantatiedoeleinden, het identificeren van factoren die het functioneren en overleven van deze cellen ook op de lange termijn bevorderen, en het ontwikkelen van alternatieve plaatsen voor transplantatie door het gebruik van biomaterialen. De verwachting is dat door dit onderzoek de transplantatieresultaten zullen verbeteren en meer patienten met diabetes kunnen worden getransplanteerd. De partners van DCTI zijn het Leids Universitair Medisch Centrum, de Universiteit Twente, het Universitair Medisch Centrum Groningen, Galapagos, Xpand Biotechnology, Polyganics en het Diabetes Fonds.

Meer informatie is te vinden op www.dcti.net.

 

Voormeerinformatieoverditpersberichtkuntucontactopnemenmet:

 

BMM,EmielStaring(AlgemeendirecteurBMM)
Telefoon: +31 (46) 702 2281 / +31 (6) 5115 8758
E-mail:[email protected]

 

 

Bexcommuniciatie

Peter van den Besselaar

Directeur



Bex*communicatie
Piuslaan 70a
Danzigerkade 17
5614 CM Eindhoven
1013 AP Amsterdam

040 - 294 52 52
020 - 582 98 29
06 – 53 49 15 39

[email protected]

www.bexcommunicatie.nl

Verkozen tot Benelux Consultancy of 2011 door Holmes Report

Recente artikelen