Lichte zorg uit AWBZ naar Wmo: patiënt weet van niks

Array

Op 28 september heeft het kabinet besloten komen dat de zorgzwaartepakketten VV1 en VV2 (sector verpleging en verzorging), GGZ1 en GGZ2 (geestelijke gezondheidszorg) en VG1 en VG2 (verstandelijke gehandicaptenzorg) vanuit de AWBZ overgaan naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat gebeurt per 1 januari 2013. Deze overgang betreft de zogeheten Zorgzwaartepakketten 1 en 2 die oplopen tot zorgzwaartepakket 9 voor de zorg aan bijvoorbeeld mensen met een beroerte.  Het gaat in het kabinetsbesluit om clienten van 23 jaar en ouder. Het merendeel van de populatie waarop deze maatregel betrekking heeft, zijn ouderen met lichte beperkingen.

Daarnaast zijn er grote groepen psychiatrische patienten en mensen met een verstandelijke beperking die gebruik maken van lichte zorg uit deze pakketten. De bedoeling is dat zorgzwaartepakket 3 in de komende jaren ook overgaat naar de Wmo.  Al deze informatie staat in een brief aan de Tweede Kamer van 28 september. Op het congres “Van AWBZ naar Wmo” dat het Leids congresbureau organiseerde op vrijdag 5 oktober kwam deze brief uitgebreid aan de orde. Aan het congres namen beleidsmedewerkers van gemeenten, zorgkantoren en patientenorganisaties deel. Ondergetekende trad op als dagvoorzitter.

Twee commentaren op de brief noteerde ik. Ten eerste blijken de betrokken clienten en patienten veelal van niets te weten. Als zij wel wat weten, begrijpen zij niet wat er gaat gebeuren. Ze worden onzeker en ongerust. De tweede reactie betrof de scheiding van participatie-ondersteuning en zorg. De Wmo hield zich tot nu toe bezig met participatiebeperkingen op de terreinen 1.werk 2. contacten leggen met derden 3. zingeving 4. financien en 5. gezondheid. Dat is prima. De filosofie is dat de AWBZ de kosten van de zorg dekt. Zo ontstaat er een scheiding van zorg en ondersteuning, die theoretisch uitstekend is. In de praktijk werkt dat niet zo, aldus de congresdeelnemers en de goed ingevoerde sprekers 1. directeur Kwaliteit en Innovatie bij zorgaanbieder Cordaan Jan Coolen, 2. CDA-wethouder Jannie Bakker van de Gemeente Huizen die pioniert met de Wmo en 3. Jasper Boele, directeur van de koepel van clientenraden in Nederland. Zorg en ondersteuning zijn bij de zwaardere patienten en clienten niet meer te scheiden. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 5 april organiseert het JuliusCentrum haar eigen congres over indicatiestelling en toegangsregulering tot Awbz en Wmo. Noteer je alvast de datum?

Guus Schrijvers

Oud-Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen