Zelfmanagement bij psychisch lijden krijgt grote kans op 12 oktober

Array

Juni 2012 is een bestuurlijk akkoord gesloten over de toekomst van de Geestelijke gezondheidszorg. Bedoeling is dat de zorg voor psychische problemen een extra echelon krijgt. Naast de zorg door de huisarts geleverd, komt er een generalistische basis-ggz voor patienten met lichte tot matige problematiek (met een DSM-classificatie) waarbij het functioneren nog redelijk goed is. Maar de basis-ggz is ook voor patienten met ernstige problemen die na een specialistische behandeling stabiel zijn en wel monitoring nodig hebben.

De verwachting is dat zeker 20% van de patienten die nu in de tweede lijn worden behandeld, genoeg zou hebben aan de basis-ggz. Ook wordt een belangrijke rol in de begeleiding van psychische problemen toegekend aan de praktijkondersteuner huisartsenzorg ggz (POH – GGZ). In het bestuursakkoord is ook geregeld dat er een elektronisch patientendossier komt. Dat is dan in beheer bij de patient zelf. beheerd wordt. De kwaliteit van de zorg zal verbeterd worden en daartoe wordt geïnvesteerd Er wordt naar gestreefd om de scheiding tussen somatische en psychische zorg op te heffen. Naast een beddenreductie van 30% moet het uitgavenpatroon van de sector worden bijgesteld.
Al deze informatie staat in een redactioneel kommentaar dat Jan Spijker onlangs schreef in het Tijdschrift voor Psychiatrie.  Hij is bijzonder hoogleraar chronische depressie en  verzorgt een presentatie tijdens het plenaire deel van het congres over Zelfmanagement bij psychisch lijden op vrijdag 12 oktober. Daarin werkt hij het bovenstaande uit. Ben jij geïnteresseerd in dit project en in ondersteuning bij zelfmanagement van mensen met autisme, schizofrenie of depressie, schrijf je dan in voor het congres over Zelfmanagement bij psychisch lijden op 12 oktober. Voor meer informatie over dit congres klik hier  of neem contact op met Julius onderzoeker [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen