Mobiele apps in de strijd tegen medische taboes

Array

Midden in het hart van Silicon Valley werd van 28 tot 30 september het prestigieuze Medicine X congres georganiseerd. Op de campus van de Stanford University in Palo Alto presenteerden diverse vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstituten hun plannen voor vernieuwend onderzoek op het gebied van mobile-Health toepassingen. De Nederlandse ontwikkelaar Synappz kondigde daar een aantal opvallende nieuwe ontwikkelingen aan op het gebied van mobiele apps voor aandoeningen in de categorie “unmentionables”, ziekten die tot op de dag van vandaag nog sterk in de taboesfeer zitten.

Naast de reeds bekroonde app iP Plaslijst, in mei nog uitgeroepen tot beste medische app van 2012 op Artsennet, presenteerde Synappz haar plannen om te komen tot een vergelijkbare app voor het bijhouden van het ontlastingspatroon. Deze app, die ook registreert hoeveel vezels iemand met de dagelijkse voeding binnen krijgt, maakt het mogelijk voor mensen met aandoeningen als chronische obstipatie of fecale incontinentie om hun probleem meer inzichtelijk te maken. De app streeft ernaar de drempel bij deze patienten te verlagen om hun klachten te bespreken met hun omgeving of met de eigen huisarts.

Een andere app in de pijplijn van Synappz is gericht op de professionele uroloog, maar betreft een probleem dat bij zo’n 5% van de mannelijke populatie voorkomt: een verkromming van de penis tijdens de erectie. Deze aandoening, die in de medische wereld bekend staat als de Ziekte van Peyronie, is een op zichzelf ongevaarlijke klacht met vooral een cosmetisch effect. Maar een bepaald percentage van deze patienten is niet langer in staat om geslachtsgemeenschap te hebben zonder zichzelf of hun partner daarbij pijn te doen. De app dient ter ondersteuning van een eventueel chirurgische correctie door middel van een automatische berekening van parameters rondom de hoek en plaatsing van de kromming. Input voor deze berekening zijn foto’s die de patient thuis maakt van zijn penis in stijve toestand, iets wat veel lastiger te bewerkstelligen is in de klinische omgeving van een behandelkamer. De app is ook een instrument voor de arts om de chirurgische ingreep beter uit te leggen aan de patient.

Erich Taubert, uroloog en mede-oprichter van Synappz legt uit hoe belangrijk het is dat dit soort instrumenten beschikbaar komen voor de zorgsector. Hij vertelt: “Recent onderzoek wijst uit dat zo’n 25% van de bevolking lijdt aan aandoeningen of klachten die ze liever niet met familie, vrienden of huisarts bespreken. Het gaat dan vooral om aandoeningen rondom de genitalien en de anaalstreek. Deze aandoeningen maken normale intieme relaties vaak onmogelijk en veroorzaken dus veel sociaal leed”. Mensen met dergelijke problemen zoeken vaker dan gemiddeld hulp op het internet door het raadplegen van voorlichtingssites of door in contact te treden met anonieme lotgenoten. “Wij denken dat deze groep patienten gebaat zal zijn bij de mogelijkheden die het ontluikende veld van medische mobiele applicaties te bieden heeft”, aldus Taubert.

Synappz Medical Apps ontwikkelt en distribueert vernieuwende mobiele concepten en praktische oplossingen voor medische professionals, zorgcentra, geneesmiddel-fabrikanten en patienten-organisaties. U kunt contact opnemen met Synappz via [email protected].
Dit is een origineel bericht van Synappz Medical Apps

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen