Rokende vrouwen hebben zes keer zo hoge kans op hartinfarct

Array

Roken geeft een zes keer zo hoge kans op een hartinfarct bij vrouwen, en een drie keer zo hoge kans bij mannen. Dat staat in de deze maand verschenen Scheurkalender Nederland stopt! Met roken van de longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Binnen een jaar na de rookstop, is het risico op een hartaanval gehalveerd, zo vermeldt in de scheurkalender.

De scheurkalender is een hulpmiddel om het stoppen met roken vol te houden, in aanvulling op het boek met de gelijknamige titel, dat zich vooral richt op de voorbereiding van de rookstop en het stoppen zelf. “De eerste weken tot maanden kunnen mensen nog af en toe hunkeren naar een sigaret”, legt auteur Pauline Dekker uit. De kalender gaat door tot een jaar na de rookstop en helpt om de motivatie hoog te houden en de momenten van hunkering te doorstaan. Die momenten verdwijnen overigens altijd binnen drie minuten, dus het is zaak om eventjes geduld te hebben en te wachten tot de hunkering verdwijnt.”

Dekker en De Kanter hielpen in hun rookstoppoli in het ziekenhuis in Beverwijk al duizenden patienten van het roken af. Van hun succesvolle boek ‘Nederland stopt! Met roken’ werden tienduizenden exemplaren verkocht. Dekker en De Kanter traden op in de AVRO-serie Onder specialisten, en in talloze radio- en tv-programma’s. In 2012 kregen zij de Prof. Muntendamprijs van KWF Kankerbestrijding.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen