Patiëntgegevens op straat

Array

Tijdens het vragenuurtje van de Tweede Kamer heeft Hanke Bruins Slot vragen gesteld over een lek in de gegevensbescherming van het Groene Hart Ziekenhuis.

Tientallen medische dossiers en gegevens van bijna een half miljoen patienten van dit ziekenhuis lagen dit weekend op straat. En het was niet eerste incident. Een hacker kreeg toegang tot die informatie via een nauwelijks beveiligde computer. Het ging daarbij om brieven van artsen, medicatielijsten, diagnoses, behandelplannen en laboratoriumuitslagen.

Bruins Slot: “Een belangrijk deel van iemands privéleven ligt opeens op straat. Patientveiligheid is meer dan alleen handen wassen, of het niet dragen van ringen. Het goed beveiligen van medische gegevens valt daar net zo goed onder. Een medisch dossier is niet van het ziekenhuis, maar van de patient.” Ze benadrukte dat je in een ziekenhuis kwetsbaar bent, daar hoor je je veilig te voelen. Ze noemde het `zeer verontrustend’ dat een patient niet kan vertrouwen op de IT van een ziekenhuis.

Minister Schippers gaf aan de ontstane situatie te betreuren. Er bestaan wetten en regels voor de bescherming van medische gegevens, maar ziekenhuizen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, aldus de minister. Ze laat de zaak onderzoeken door o.a. de inspectie en het College bescherming persoonsgegevens. Mocht het nodig zijn dan zal ze overgaan tot het nemen van extra maatregelen.

bron: CDA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen