Catharina Ziekenhuis in Eindhoven vervult belangrijke ‘academische’ regiofunctie

Array

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kan zich meten met de beste academische ziekenhuizen in Nederland. Zorgverzekeraar Nederland heeft op een rijtje gezet welke ziekenhuizen nog complexe medische ingrepen aanbieden. Uit die lijst blijkt dat het Catharina Ziekenhuis zeventien van de achttien complexe behandelingen uitvoert. Geen enkel ander niet academisch ziekenhuis voert zoveel complexe operaties uit.

Het Catharina Ziekenhuis vervult in de regio een “academische” functie. Ziekenhuizen uit de hele regio verwijzen patienten die moeilijke ingrepen moeten ondergaan door naar ons, aldus voorzitter Piet Batenburg van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis. Na zo’n ingreep gaat de patient vaak terug naar zijn eigen vertrouwde ziekenhuis. Die hechte samenwerking met de andere ziekenhuizen in de regio maakt het voor ons ziekenhuis mogelijk complexe operaties te blijven doen.

Belangrijke speerpunten
De verzekeraars willen dat ziekenhuizen een minimum aantal van een bepaalde operatie jaarlijks uitvoeren, anders sluiten ze geen contracten met de ziekenhuizen af. Daardoor hebben ziekenhuizen bepaalde ingewikkelde ingrepen, soms noodgedwongen, afgestoten. Het gaat om ingrepen die nodig zijn bij verschillende vormen van kanker, zoals darm-], long- en schildklierkanker. Ook gaat het om ingrepen bij vernauwde bloedvaten en bij nieraandoeningen.

Het Catharina Ziekenhuis heeft als belangrijkste speerpunten kanker, hart- en vaatziekten, overgewicht en nierfalen. Het is een van de vier niet universitaire landelijke ziekenhuizen die bevoegd zijn voor openhartchirurgie. Als topklinisch ziekenhuis is het tevens een groot opleidingscentrum voor artsen en verpleegkundigen. Het ziekenhuis heeft een innovatief karakter. Altijd al gehad. Zo staat bijvoorbeeld het Oncologiecentrum landelijk bekend om de behandeling van darmkanker, alvleesklierkanker en borstkanker. Onze positie op deze lijst is dan ook een enorm compliment aan onze medisch specialisten. Hieruit blijkt hun kwaliteit en gedrevenheid, aldus Batenburg.

Landelijk een grote rol
Ook het Catharina Hartcentrum speelt landelijk een grote rol als het gaat om onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandeltechnieken. Het Hartcentrum is het op een na grootste cardiochirurgische centrum van Nederland. De afdeling Radiotherapie is in de regio het centrum voor bestralingen.
Het is bijzonder te zien dat het Catharina Ziekenhuis evenveel complexe operaties uitvoert als enkele universitaire ziekenhuizen. Want alleen het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Academisch Ziekenhuis Leiden, het UMC St. Radboud in Nijmegen, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum in Utrecht voeren zeventien van de achttien complexe ingrepen uit.

bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen