Lichaamsmateriaal alleen voor wetenschappelijk onderzoek

[Reactie op KRO Reporter]
Minister Schippers zou de Tweede Kamer dit jaar een wetsvoorstel Wet zeggenschap lichaamsmateriaal sturen maar besloot dat na de val van het kabinet voorlopig niet te doen. VWS laat aan het nieuwe kabinet over of die wat met de wet wil en of de wet ueberhaupt nodig is.

Dit betekent niet dat het aan regelgeving ontbreekt. De veldpartijen hebben samen met patientenorganisaties een richtlijn opgesteld over hoe ziekenhuizen en onderzoekers dienen om te gaan met lichaamsmateriaal en de daaruit verkregen onderzoeksresultaten. De richtlijn heet de Code Goed Gebruik. Daarin staat grotendeels al uitgewerkt wat de wet beoogt te regelen. De umc’s hebben deze code omarmt en werken volgens deze code.

De umc’s staan op het standpunt dat gebruik van lichaamsmateriaal anders dan voor wetenschappelijk onderzoek niet aan de orde is en ook nooit aan de orde zal komen.
Bron: NFU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen