Prins van Oranje opent Sarcoïdose Centrum in het Erasmus MC in Rotterdam

0
367

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje verricht woensdag 31 oktober in het Erasmus MC in Rotterdam de officiele opening van het Sarcoïdose Centrum.Hier wordt onderzoek gedaan naar de complexe multisysteemziekte sarcoïdose.

Het ontstaan van sarcoïdose is vooralsnog onbekend. De ziekte komt voor bij ongeveer 50 per 100.000 personen. Kenmerkend voor de ziekte is de ontwikkeling van niet-necrotiserende granulomen (type ontsteking die bestaat uit opeenhopingen van witte bloedcellen) die bij weefselonderzoek worden gevonden in de aangedane organen. Afhankelijk van de lokalisatie kunnen visusklachten, longklachten, huidafwijkingen, gewrichtsklachten, duizeligheid en uitvalsverschijnselen, spierpijn en symptomen als moeheid, nachtzweten en gewichtsverlies optreden.

Niet alle patienten hebben een behandeling nodig. Ongeveer 60% van de patienten zal zonder behandeling herstellen binnen 2 tot 5 jaar. Doordat de oorzaak van sarcoïdose nog niet bekend is, bestaat er nog geen geneesmiddel waarmee deze ziekte specifiek behandeld kan worden. De behandeling van sarcoïdose bestaat momenteel uit het bestrijden van symptomen en/of onderdrukken van de ontstekingsactiviteit.

Bron: RVD