Nationaal Kinderoncologisch Centrum wint de Sociale Innovatieprijs 2012

0
372

Bij de prijsuitreiking van de Sociale Innovatieprijs 2012 heeft de jury bekend gemaakt dat de prijs gewonnen is door het Nationaal Kinderoncologisch Centrum.

De jury roemt het initiatief vanwege de goede samenwerking: ‘‘In dit samenwerkingsverband tussen de patienten en hun ouders én de professionals heeft het patientenbelang het gewonnen van het belang van het zorgsysteem ‘

De prijs werd namens minister Schippers uitgereikt door Directeur-Generaal Paul Huijts. ‘Ik hoop dat de Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC) een inspiratie is voor iedereen die het leven van patienten wil verbeteren. Dat anderen hun goede ideeen ook in de praktijk durven brengen. Dat vraagt moed en lef, want je moet soms tegen de stroom in.’

Sociale Innovatie

Sociale innovatie betekent het beter en efficienter gebruik maken van bestaande middelen en mensen. Om goede ideeen op het gebied van sociale innovatie te belonen heeft het ministerie van VWS, in samenwerking met verschillende bedrijven en organisaties, voor de derde keer de Sociale Innovatieprijs uitgereikt. Er zijn 48 inzendingen ontvangen, hiervan zijn door de jury onder leiding van professor Wil Foppen 5 inzendingen genomineerd. Uit deze genomineerden is vandaag de winnaar bekend gemaakt.

Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum

Het NKOC is het samenwerkingsverband van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION). Samen streven zij naar concentratie van de zorg voor kinderen met kanker om zo tot betere genezingskansen en minder sterfte door bijwerkingen te komen. Het NKOC zal in 2015 haar deuren openen onder de naam Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Bron: Ministerie van VWS

Vorig artikel8 november a.s. Dag van de Mantelzorg
Volgend artikelRutte II deelt mokerslag uit aan zorg- en overheidspersoneel
Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld) René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley. Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes Valpreventie2.0 In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen. De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten. Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.