ANBO: afschaffing zorgtoeslag positief

Array

Eerste reactie ANBO op regeerakkoord
ANBO, de grootste belangenorganisatie voor senioren, is positief over de afschaffing van de zorgtoeslag, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. Een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie moet ervoor zorgen dat zorgverzekeraars op kwaliteit gaan concurreren, in plaats van op prijs. ANBO heeft steeds gepleit voor deze stap.

Over de verdere bezuinigingen op zorg is ANBO minder positief. Liane den Haan, algemeen directeur van ANBO: “Mensen moeten meer zelf gaan betalen. Dat kan in bepaalde gevallen ook niet anders. Het akkoord spreekt van versoberde dienstverlening en beperkte aanspraken. Maar de gemeenten krijgen ook verregaande beleidsvrijheid en worden verantwoordelijk voor een flink deel van de ouderenzorg. In voorgaande jaren is gebleken dat gemeenten, die ook nog eens gekort worden in hun budget, die taken niet zomaar over kunnen nemen. Bovendien verdwijnt hiermee het vanzelfsprekende recht op zorg. Mensen zijn dan afhankelijk van de voorzieningen die de gemeenten treffen. Dat is onacceptabel voor een rijk land als Nederland.”

Maatwerkoplossingen
ANBO is ook niet te spreken over de `maatwerkoplossing’ voor huishoudelijke hulp. “We kunnen alles wel maatwerk noemen, maar de voorziening wordt behoorlijk uitgekleed. Slechts weinigen kunnen er dan nog gebruik van maken.”

Belastingschijven
De verlaging van de hoogste belastingschijven kan de goedkeuring van ANBO wegdragen. “Wij hadden vragen over de inkomenspositie van AOW’ers als er opeens slechts twee belastingschijven zouden komen, zodat de Commissie Van Dijkhuizen adviseerde. Dat lijkt nu niet het geval te zijn”, aldus Den Haan. ANBO vindt daarnaast dat de belastinghervorming nog iets verder zou kunnen gaan, door ook de AWBZ en de AOW te fiscaliseren. ANBO is bijzonder positief over het afschaffen van de voorschotregeling om de verhoging van de AOW-leeftijd financieel te compenseren.

Pijnlijk
Het ontslagrecht wordt versoepeld en de maximale duur van de WW-uitkering wordt ingekort naar 24 maanden. Dat is pijnlijk voor alle werknemers, ook al wordt er voor oudere werknemers een minimaal vangnet opgetuigd. ANBO vindt het teleurstellend dat niet wordt geïnvesteerd in de arbeidsmarktpositie van 55-plussers. Den Haan: “Wij vrezen voor een kennisvacuuem, nu jong en oud niet van elkaar kunnen leren. De continuïteit van de bedrijven is gebaat bij de kennis en ervaring van oudere werknemers. Daar geen werk van maken is een gemiste kans.”

Ten slotte is ANBO blij met de voorgenomen pro-Europese houding van het Kabinet.

bron: ANBO

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen