RIVM ondertekent deelname aan internationaal CAESAR-project

Array

Op 30 oktober heeft Directeur-Generaal André van der Zande in Kopenhagen een samenwerkingsconvenant getekend voor het CAESAR-project. Doel van het project is het opzetten van een netwerk van nationale surveillancesystemen antimicrobiele resistentie in alle landen van WHO-Europa, die nog niet zijn aangesloten bij EARS-net.

Antimicrobiele resistentie (AR) is een groeiend, wereldwijd probleem. Nog niet alle landen in Europa hebben echter een nationaal surveillancenetwerk voor AR. Daarom is het CAESAR-project gestart. CAESAR staat voor Central Asian and Eastern European Surveillance of Antimicrobial Resistance.

Doel van het CAESAR-project is om door middel van inventarisatie van gebruikte laboratoriummethoden en -capaciteit, het opzetten van nationale surveillancenetwerken, dataverzameling en landenrapportages voor alle Europese landen de trends in antimicrobiele resistentie te kunnen vergelijken. Voor de komende twee jaar zullen in 3 tot 5 landen surveillancenetwerken worden opgezet. De surveillancegegevens zijn vergelijkbaar met de data van EARS-net, het surveillancenetwerk antimicrobiele resistentie van de Europese Unie.

Het CAESAR-project is een samenwerking tussen het RIVM, ESCMID (European Society of Clinial Microbiology and Infectious Disease) en WHO-Europa.

Het RIVM speelt al jaren een belangrijke rol op het gebied van (de surveillance van) antimicrobiele resistentie en was inititiefnemer van EARSS, de voorloper van EARS-Net.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen