Test helpt scholen met eet- en beweegbeleid

Array

Het Voedingscentrum lanceert op 30 oktober de online test `Gezonde Basis (op) School’ voor het basisonderwijs. Deze test geeft inzicht in het eet- een beweegbeleid van de school. Op basis van de testuitslag krijgen basisscholen advies en worden ze geïnspireerd om van gezond eten en veel bewegen vaste waarden te maken voor leerlingen.

De test `Gezonde Basis(op)School’ is een gezamenlijk initiatief van het Voedingscentrum, NISB en de Hartstichting. Alle basisscholen in Nederland ontvangen deze week een inspirerend minimagazine (pdf) over eten en bewegen op school, met daarin een verwijzing naar de online test.

Over de test
Met de online test op www.voedingscentrum.nl/gezondebasisopschool brengt de school aan de hand van een aantal vragen het huidige eet- en beweegbeleid in kaart. Vervolgens krijgen scholen concrete, haalbare adviezen om dit beleid te verbeteren. De test helpt scholen die al goed op weg zijn met hun eet- en beweegbeleid om in aanmerking te komen voor de themacertificaten `Voeding en Mondgezondheid’ en `Bewegen’ van het Vignet Gezonde School. Lees meer hierover op www.gezondeschool.nl.

Eet- en beweegbeleid in de praktijk
Een goed eet- en beweegbeleid op school zorgt dat leerlingen meekrijgen wat het betekent om goed voor zichzelf te zorgen. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat de school vanuit haar beleid het eten van basisproducten uit de Schijf van Vijf (groente, fruit en brood) tijdens de lunch stimuleert en er veel aandacht voor sport en spel is. Ook kunnen scholen bewust kiezen voor een lespakket zoals Lekker Fit! of Smaaklessen. Een ander voorbeeld is de regel: alleen fruit en groente voor het tienuurtje. Hiermee vermijd je dat kinderen onderling elkaar aftroeven met koek en snoepen het helpt discussies te voorkomen over wat nu wel en geen goede keuzes zijn.

bron: Voedingscentrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen