LPGGz stapt naar de rechter om eigen bijdrage

Array

LPGGz kritisch over de VWS-begroting 2013
LPGGz spant rechtszaak aan tegen kabinet-Rutte II over de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg. De patientenkoepel van de GGZ heeft hiertoe besloten nu de eigen bijdrage is teruggekeerd in het regeerakkoord van het komende kabinet-Rutte II. Het is de eerste rechtszaak die wordt aangespannen tegen de afspraken van de leiders van VVD en PvdA. Nu Rutte en Samson in 2014 een procentuele eigen bijdrage voor geestelijke zorg willen invoeren, stapt de LGGz naar de rechter. Volgens de GGZ, die zo’n honderd instellingen voor geestelijke gezondheidszorg vertegenwoordigt, is de maatregel discriminerend voor mensen met psychische problemen en ook niet overdacht.
Daarnaast vragen de gezamenlijke clientenorganisaties CG-Raad, NPCF,LPGGz en Platform VG  aan de vooravond van de begrotingsbehandeling van VWS voor 2013 of de kamerleden een 12-tal punten willen realiseren. Ze doen daarmee een aantal concrete voorstellen vooral over zaken die in de begroting genoemd staan, maar ook voor die zaken die er niet in genoemd staan en die voor clienten van belang zijn. Zie de link voor de brief van 26 oktober jl.

Het kamerdebat over de VWS-begroting staat geagendeerd voor 6, 7 en 8 november a.s. Het zou wel eens kunnen zijn dat er dan al een nieuw Regeerakkoord ligt, maar met deze lijst nemen we vanuit onze visie vast een voorschot op onze wensen voor de komende jaren.
De volgende punten noemen we
1. Snelle ratificatie van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking.
2. Versteviging van de positie van de client in zelfregie, medezeggenschap en
keuzemogelijkheden.
3. Consequent investeren in preventie, zowel in het bevorderen van een gezonde
leefstijl als in de op herstel gerichte of terugvalpreventie.
4. Organisatie van zorg die beter aansluit op de leefwereld van de patient/client.
5. Basisverzekering die toegang geeft tot een continuüm van zorg waarin behoud
van kwaliteit van leven en gepast gebruik van zorg de vertrekpunten zijn en laat
de huisarts buiten het eigen risico.
6. Transparantie over verzekerde zorg: dit is een randvoorwaarden voor selectieve zorginkoop.
7. Een eerlijk en eenvoudig systeem van premie-inning en eigen betalingen.
8. Veiligstellen van de positie van de client bij extramuralisering en monitor hierbij
de gevolgen van extramuralisering.
9. Behoud dagbesteding buiten de instelling.
10. Een stevige positie van de patienten- en clientenorganisaties in het zorgstelsel.
11. Versoepeling van de 10-uurgrens PGB voor mensen met alleen een indicatie begeleiding.
12. Een meer vraaggericht zorgaanbod in de AWBZ.

Een groot deel van de mensen met ernstige psychische aandoeningen is niet in staat de eigen bijdrage te betalen, meent de GGZ. Deze patienten staken hun behandeling en kunnen vervolgens een risico vormen voor henzelf en hun omgeving.

Bron: LPGGz

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen