Geen pgb voor medisch specialistische verpleging?

Array

Per Saldo is per direct op zoek naar jongeren vanaf 18 jaar die specialistische verpleging nodig hebben en die hiervoor (binnenkort) geen pgb meer krijgen. Deze zorg wordt bij volwassen namelijk niet langer door de Awbz, maar door de zorgverzekeraar vergoed. De zorgverzekeraars kennen vaak geen pgb-mogelijkheid in deze situaties.

Per Saldo Oog voor de situatie
De meeste mensen hebben het geweldig geregeld. Bij een infuus, sondevoeding, katheteriseren of wondverzorging. Familie of anderen in hun omgeving zijn speciaal voor die persoon ingewerkt en kunnen ingrijpen wanneer nodig. Per Saldo wil graag dat zorgverzekeraars oog krijgen voor mensen die de medisch specialistische verpleging heel goed hadden geregeld met een pgb. Zij vallen in een gat als ze dat bij hun zorgverzekeraar kwijtraken. Zorgverzekeraars denken dat zorg-in-natura-organisaties deze zorg ook kunnen leveren. In de praktijk is dat lang niet altijd het geval is.

Deel je zorgen met Per Saldo
Daarom is Per Saldo in gesprek met zorgverzekeraars om hen, aan de hand van bestaande situaties, uit te leggen waarom ze hier iets aan moeten doen. Bijvoorbeeld door een pgb van de zorgverzekeraar aan te bieden. Een aantal mensen hebben hun verhaal en problemen aan Per Saldo verteld, maar ze zijn op zoek naar nog veel meer mensen, die de dupe zijn van deze maatregel.

Geef je op
Krijg je nu al geen pgb meer of zal je na herindicatie geen pgb meer gaan krijgen voor medisch specialistische verpleging? Deel je zorgen met Per Saldo. Vertel jouw verhaal, waaruit blijkt dat in jouw situatie een groot probleem bestaat waarvoor een passende oplossing gevonden moet worden. Daarmee help je zorgverzekeraars ervan te overtuigen dat ze iets aan jou probleem en dat van vele anderen moeten gaan doen.

Stuur een e-mail met je contactgegevens en een korte beschrijving van jouw situatie naar [email protected]. Per Saldo neemt dan contact met je op.

Voor de duidelijkheid nog even dit
Verpleging die iemand krijgt onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist, wordt sinds 2009 door de zorgverzekeraar betaald. Een pgb is dan niet mogelijk. Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen met thuisbeademing en bij terminale palliatieve zorg. In die gevallen *n als niet de specialist, maar de huisarts verantwoordelijk is, valt de verpleegkundige zorg onder de Awbz. Een pgb is dan w*l mogelijk. Kinderen (tot 18 jaar) die medisch specialistische verpleging nodig hebben blijven in 2013 nog recht houden op een pgb in de Awbz. In 2014 zal de medisch specialistische verpleging ook voor hen bij de zorgverzekeraars worden ondergebracht.

bron: VSN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen