ERC Advanced Grant voor UMCG-genetica Cisca Wijmenga

Array

De European Research Council (ERC) heeft een zogeheten Advanced Grant toegekend aan Cisca Wijmenga, hoogleraar Genetica en hoofd van de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij krijgt deze Advanced Grant voor haar onderzoek op het gebied van de ziekte Coeliakie. Deze ziekte treft ongeveer 1% van de wereldbevolking. De ziekte wordt veroorzaakt door gluten, een normale voedingsstof; maar van de oorsprong van de ziekte is nog maar weinig bekend. Meer kennis van de biomedische achtergronden van de ziekte, kan de diagnose, preventie en behandeling van coeliacie verbeteren.

Cisca Wijmenga gaat de ziektemechanismen van coeliakie verder onderzoeken; hierbij wil zij gebruik maken van genen met ziekteaanleg en gen-variaties om factoren die de ziekte initieren nader te identificeren. Eerdere studies, die al 39 risicogenen voor coeliacie hebben geïdentificeerd, suggereren dat het mechanisme onder de ziekte wordt bepaald door ontregeling van de gen-expressie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer             (050) 361 22 00      . Persberichten van het UMCG zijn ook te raadplegen op www.umcg.nl

bron: UMCG/RUG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen