Combinatie inschatting arts met prognostisch model beste voorspeller

Array

De beste voorspelling van sterfterisico’s van ic-patienten wordt bereikt door de voorspellingen van artsen met de informatie uit prognostische modellen te vergelijken. Wanneer beide bronnen van informatie werden gecombineerd, was zowel de nauwkeurigheid als het onderscheidend vermogen superieur.

Tudor Toma ontwikkelde nieuwe methoden om overleving van intensive care-patienten te voorspellen. Hij combineerde daarbij klassieke regressietechnieken met moderne dataminingtechnieken. Het voorspellen van sterfte op basis van veelvoorkomende patronen van orgaanfalen lukt beter dan met bestaande modellen. Ic-artsen bleken minder goed in staat dan de modellen om nauwkeurig sterfterisico’s te schatten, maar konden wel beter aangeven welke patienten de ziekenhuisopname zouden overleven.

Promotie
Dhr. T. Toma: Prognosis in Intensive Care – Inductive Methods Using Sequential Patterns of Organ Dysfunction Scores. Promotoren zijn dhr. prof. dr. ir. A. Hasman en dhr. prof. dr. A. Abu-Hanna.

* Agnietenkapel Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam             (020) 525 2362
21 nov 2012 12:00

Combinatie inschatting arts met prognostisch model beste voorspeller overlevingskans ic-patient
Geneeskunde

bron: Univer. van Amsterdam (promoties)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen