Opleiding Fysiotherapie in Amsterdam viert 100-jarig jubileum

Array

De opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bestaat dit jaar 100 jaar. Om dit te vieren organiseert de opleiding een symposium op zaterdag 17 november 2012.

Fysiotherapie heeft als professie in de afgelopen 100 jaar een enorme groei doorgemaakt. Het vak heeft een vitale rol in de gezondheidszorg verworven, waarbij de wetenschap een steeds grotere plaats inneemt. Raoul Engelbert, lector en opleidingsmanager van de opleiding Fysiotherapie: ‘Om de vitale rol van de fysiotherapie in de gezondheidszorg verder uit te bouwen, moeten wetenschappelijk onderzoek, patientenzorg en onderwijs  hand in hand gaan.’

Als voormalig rector van de HvA opent minister Jet Bussemaker het symposium. Gedurende de dag staat de multidisciplinaire samenwerking tussen patientenzorg, onderzoek en onderwijs centraal. Dit thema wordt vanuit verschillende perspectieven en door middel van diverse plenaire lezingen belicht. De volgende vooraanstaande sprekers zullen hun visie geven op fysiotherapie:

 

  • Dr. M. van de Schaaf (Revalidatie AMC, Amsterdam) gaat in haar presentatie in op de ziekenhuisfysiotherapie en de kwetsbare patient.
  • Drs. H. Kiers (bestuurslid KNGF, Amersfoort) blikt vooruit op de Fysiotherapie anno 2020.
  • Prof. Dr. G. Kwakkel (Vrije Universiteit, Amsterdam) houdt een lezing met als titel Understanding stroke recovery: Impact for health care and future research.
  • Drs. N. Hofman (Aalsmeer) gaat in op inspanningstesten en training bij (oudere) mensen die bèta-blockers gebruiken.
  • Prof. Dr. S. de Rooij (Ouderengeneeskunde AMC, Amsterdam) presenteert haar visie op de ouderengeneeskunde met als titel ‘Groot & Sterk en Oud & Zwak’
  • Prof. Dr. R. Gosselink (Revalidatiewetenschappen, KU Leuven) bespreekt Fysiotherapie bij respiratoire aandoeningen.
  • Prof. Dr. J.H. van Dieen (Faculteit der Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit, Amsterdam) zal deze dag besluiten. Hij belicht de valpreventie bij ouderen.

 

Over opleiding Fysiotherapie
In 1912 werd aan de opleiding Jan van Essen in Amsterdam voor het eerst onderwijs in Fysiotherapie gegeven. In de loop van de jaren ontstonden in Amsterdam drie opleidingen Fysiotherapie: Jan van Essen, Leffelaar en SAFA. Deze werden uiteindelijk samengevoegd tot één opleiding: De opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool van Amsterdam.

Over Hogeschool van Amsterdam
Het onderwijs van de HvA strekt zich uit over zeven interessegebieden, elk met een divers aanbod aan opleidingen. De opleiding Fysiotherapie maakt deel uit van het domein Gezondheid. De HvA is een centrum van verbinding tussen disciplines, tussen uiteenlopende mensen en het werkveld in en om Amsterdam. Zo biedt de HvA studenten én medewerkers alle faciliteiten om hun talent te kunnen ontplooien in studie en werk.

Voor meer informatie kunt u kijken op http://www.hva.nl/symposiumfysiotherapie/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen