Dood patiënt aanleiding tot onderzoek Ruwaard van Putten

Array

Een verkeerde diagnose van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis heeft ervoor gezorgd dat het Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis maandag onder verscherpt toezicht plaatste. Een 72-jarige man meldde zich in 2009 bij het Ruwaard van Putten ziekenhuis met een te hoge bloeddruk maar overleed toch twee jaar later als nierpatient. De hartafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd deze week gesloten vanwege het opvallend hoge aantal sterfgevallen. Het is onduidelijk om hoeveel doden het gaat.  De uitkomsten van een extern onderzoek naar aanleiding van deze zaak waren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanleiding om tot sluiting van de afdeling cardiologie over te gaan en het ziekenhuis onder verscherpt toezicht te plaatsen.

In november 2009 wordt een dan 72-jarige man opgenomen in het Ruwaard van Puttenziekenhuis nadat hij thuis onwel is geworden. De diagnose van de dienstdoende cardioloog: een acuut en zwaar hartprobleem waar de patient binnen drie weken aan zal overlijden.

In de weken daarna krijgt de man onder meer morfine en loopt een nierbeschadiging op. Dialyseren van de nier is niet mogelijk vanwege het hartprobleem zegt de behandelend internist. De familie van de man bereidt zich voor op het afscheid. Dan komt een nicht langs die in ander een ziekenhuis op de dialyseafdeling werkt. Volgens haar kunnen mensen met een hartprobleem wel degelijk aan een dialyseapparaat. De familie vraagt daarop tot drie keer toe om overplaatsing naar een ander ziekenhuis, maar de cardioloog weigert dat. Pas als er met een rechtszaak wordt gedreigd en de patient een wilsverklaring heeft getekend waarin hij z’n kinderen beslissingsbevoegdheid geeft, krijgt de familie alsnog toestemming om vader te laten verhuizen naar het Erasmus MC in Rotterdam. De diagnose daar is onthutsend. De man bleek alleen een te hoge bloeddruk maar was inmiddels ook nierpatient geworden.De familie dient een klacht in en de conclusies van de klachtencommissie van het ziekenhuis luidde: de behandelende specialisten, dat zijn de internist en de cardioloog, waren verdeeld, er was geen communicatie, geen duidelijkheid over de behandeling en ze hadden niet geregeld wie van de twee eindverantwoordelijk was. In een aparte zaak voor het Regionaal Medisch Tuchtcollege krijgt de familie gelijk en ook in hoger beroep bij het Centraal Medisch Tuchtcollege worden de artsen berispt met een officiele waarschuwing. Daarnaast komt er een extern onderzoek. Het is dit onderzoek dat bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg de alarmbellen doet rinkelen.

Dit is een van de mogelijk tientalle andere gevallen waarbij hartpatienten mogelijk zijn overleden na verkeerde diagnoses. Dat zegt interim-voorzitter Van Zoelen. Hij baseert zich op de resultaten van een eerste onderzoek. Cardiologen van het ziekenhuis zouden foute diagnoses hebben gesteld doordat ze afgingen op verkeerde oordelen van laboranten en nalieten die te controleren. Van Zoelen wil de eerste onderzoeksresultaten nog niet toelichten bij andere media. Daarnaast werd in het ziekenhuis morfine gebruik om patienten te laten inslapen. Dat is in strijd met de richtlijnen. Mogelijk is dat ook op andere afdelingen gebeurd. Daarom worden volgens de interim-voorzitter nu ook de afdelingen neurologie, longgeneeskunde en interne geneeskunde onderzocht.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Dood patiënt aanleiding tot onderzoek Ruwaard van Putten"

  1. Mooi voorbeeld waar communicatie tussen diverse professionele groepen een rol speelt, zie ook proefschrift leren van (bijna)incidenten in de gezondheidszorgketen http://www.theweakestlink.nl/index.php/nl/

Comments are closed.

Recente artikelen