Vincent Bijlo ambassadeur voor de strijd tegen rivierblindheid

De blinde cabaretier Vincent Bijlo is door farmaceutisch bedrijf MSD benoemd tot ambassadeur in de strijd tegen rivierblindheid. Rivierblindheid (onchocerciasis) is een aandoening, die wordt overgedragen door een de beet van een vlieg die langs rivieroevers leeft en kan hevige jeuk, oogafwijkingen en uiteindelijk blindheid veroorzaken.

“Het is al vrij lastig om blind te zijn in Nederland. Ik moet er niet aan denken hoe het is om als blinde door het leven te moeten gaan in een ontwikkelingsland. Door ambassadeur te worden draag ik graag een steentje bij om deze nare ziekte een halt toe te roepen. Ik ben blij dat MSD het geneesmiddel tegen rivierblindheid gratis en voor niets blijft leveren totdat hopelijk in 2020 de ziekte uitgebannen kan zijn,” aldus Vincent Bijlo.

Met het medicijn Mectizan kan rivierblindheid, die miljoenen mensen in Afrika, Latijns-Amerika en Jemen bedreigt,  worden voorkomen. Concreet wordt jaarlijks bij circa 40.000 mensen blindheid voorkomen. Via het Mectizan Donatie Programma (MDP), dat dit jaar 25 jaar bestaat, heeft MSD al meer dan 1 miljard behandelingen voor rivierblindheid gratis weggegeven. En MSD zal dit blijven doen totdat de ziekte geheel is uitgeroeid. In Haarlem staat de enige fabriek ter wereld waar dit medicijn wordt gemaakt. Dit jaar worden 700 miljoen tabletten geproduceerd en in 2015 zullen dat er meer dan 1 miljard zijn.

Concrete resultaten

  • Sinds 2011 lijkt het mogelijk te zijn om rivierblindheid uit te roeien daar waar de behandeling langer dan 16 tot 20 jaar succesvol is gegeven. In november 2011 werd in Colombia de ziekte officieel uitgeroeid en in 2013 zal in Latijns-Amerika in 7 gebieden de ziekte zijn uitgeroeid en in 4 gebieden het overbrengen van de ziekte gestopt zijn.
  • Voor Afrika lijkt een zelfde succes ook mogelijk, maar met een langer termijn perspectief. In 12 landen met een populatie van rond de 60 miljoen mensen zal de ziekte in 2020 zijn uitgeroeid. In 5 landen met ongeveer 35 miljoen mensen zal dit langer duren, met name door conflicten en oorlogen of doordat gebieden lastig te bereiken zijn.
  • Er zijn nauwelijks nog nieuwe gevallen van mensen die blind worden en ook zijn er geen mensen meer met zeer ernstige jeuk of met een “luipaard huid” (= beschadigde huid door krabben etc.). De pillen zijn erg populair bij de mensen die ze krijgen omdat de jeuk verdwijnt, ze binnen een paar dagen al hun wormen uitpoepen, waardoor ze zich veel beter voelen.
  • Rivierblindheid is de derde ziekte in de wereld die de potentie heeft om echt uitgeroeid te gaan worden (na pokken en polio bijna).

Behalve voor rivierblindheid verstrekt MSD sinds 1998 Mectizan ook voor behandeling van de zogenaamde olifantsziekte (lymfatische filariasis). Deze ziekte, die veel in Afrika voorkomt, gaat gepaard met misvormende gezwellen op de ledematen en genitalien. Sinds 2000 zijn meer dan 665 miljoen doses voor de behandeling van olifantsziekte goedgekeurd.

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen