Patiënten kunnen goed bijdragen aan nieuwe onderzoeksonderwerpen

Array

Uit het promotieonderzoek van Janneke Elberse blijkt dat patienten goed in staat zijn om samen met onderzoekers hun behoeftes en ideeen voor onderzoek te verwoorden en onderzoeksonderwerpen te identificeren en prioriteit te geven. Daarbij benoemen patienten nieuwe onderzoeksonderwerpen die nu geen of nauwelijks aandacht krijgen in onderzoek. Elberse onderzocht hoe patienten bij kunnen dragen aan het vormgeven en uitvoeren van onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van mensen.

Om patienten ook deel te laten nemen aan onderzoek is het belangrijk dat patienten en onderzoekers elkaar in hun samenwerking stimuleren en ondersteunen. Voor een succesvolle deelname van patienten aan onderzoek is het belangrijk dat onderzoekers open staan voor nieuwe invalshoeken en bereid zijn te experimenteren en te leren. Regelmatige gesprekken en een proactieve houding kunnen helpen om structurele relaties tussen onderzoekers en patienten op te bouwen.

Op dit moment is gezondheidsonderzoek voornamelijk ingericht vanuit het perspectief van onderzoekers in plaats van de vraag van patienten. Daardoor wordt dergelijk onderzoek vaak bepaald door de ideeen en belangen van onderzoekers. De kans bestaat dan dat gezondheidsonderzoek niet gericht is op de patient en niet de problemen en behoeften van patienten worden onderzocht.

Toekomstig gezondheidsonderzoek kan zich meer richten op de vragen en behoeftes van patienten en zo problemen aanpakken die relevant zijn voor patienten. Door patienten in wetenschappelijk onderzoek actief te betrekken, verbetert niet alleen de relevantie maar ook de kwaliteit van gezondheidsonderzoek. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld vragenlijsten worden verduidelijkt of patienten kunnen meeschrijven aan onderzoeksaanvragen. Zowel patienten als onderzoekers kunnen baat hebben bij een goede samenwerking. Door patienten actief te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek sluit het onderzoek beter aan bij de behoeften van patienten. Ook ontstaat op die manier onder patienten meer draagvlak voor wetenschappelijk onderzoek.

  • Startdatum27-11-2012
  • Tijd11.45
  • LocatieAula
  • TitelChanging the health research system. Patient participation in health research
  • SprekerJ.E. Elberse
  • Promotorprof.dr. J.F.G. Bunders-Aelen
  • OnderdeelFaculteit der Aard- en levenswetenschappen
  • WetenschapsgebiedAard- en levenswetenschappen
  • EvenementtypePromotie

 

Bron: VU

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen