Verontrustend nieuws over fysiotherapie in Telegraaf

Array

Afgelopen week verscheen er in de Telegraaf het artikel ‘Basispakket verder versoberd’. Hierin zegt de Telegraaf dat naast andere zorg ook fysiotherapie vanaf 2015 waarschijnlijk niet meer wordt vergoed.

We hebben uitgezocht waar deze signalen vandaan komen en het blijkt dat het Telegraafartikel is gebaseerd op al bekende informatie van het Centraal Plan Bureau (CPB) van juli dit jaar. Het CPB heeft toen – als technische oefening van het begrip lage ziektelast – uitgerekend wat het zou opleveren als post-operatieve fysiotherapie uit het basispakket zou worden gehaald. De bronnen zijn en worden getoetst om te achterhalen waarom dit nu zo door de Telegraaf gepresenteerd is. We verbazen ons erover omdat het CPB-rapport al drie maanden oud is.

Het ministerie van VWS geeft – toen én nu – aan hier geen beleidsvoornemens op te hebben. Op Twitter zegt VWS in een aantal berichtjes hierover:
“Wat betreft berichtgeving over pakketmaatregelen: er moet voor ca. 1,5 mrd aan pakketmaatregelen genomen worden”. “Voor het overgrote deel stamt dit overigens nog van het vorige kabinet”. “Over de invulling daarvan is nog geen begin van een besluit genomen”.

Slecht idee
Als het schrappen van post-operatieve fysiotherapie uit het basispakket daadwerkelijk een serieuze overweging is, vinden wij dat een slecht idee. Fysiotherapie levert tenslotte een belangrijke bijdrage aan een gezond Nederland. Verder korten op deze preventieve en bewezen kosteneffectieve vorm van zorg is onverantwoordelijk. Zo zal deze maatregel leiden tot bijvoorbeeld een langere herstelperiode na een operatie en een langer arbeidsverzuim.
Hier zullen wij gezamenlijk de prijs voor moeten betalen. Deze maatregel betekent namelijk dat zorg verderop in de keten – tegen hogere kosten – het gevolg zal zijn. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat deze technische oefening van het CPB omgezet zal worden in een concreet plan. We houden het scherp in de gaten en blijven erover in overleg met VWS en andere betrokken partijen.

Post-operatieve fysiotherapie
Post-operatieve fysiotherapie is het recht op fysiotherapie (gedurende 12 maanden) nadat je in het ziekenhuis opgenomen bent geweest. Volwassenen komen ná de 20ste behandeling in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering.

Stappen KNGF
Op 19 november jl. hebben we in verschillende media laten rectificeren dat het niet om alle fysiotherapie gaat, maar om niet-klinische, post-operatieve fysiotherapie.
Vandaag, 20 november heeft de Telegraaf gereageerd met het artikel ‘Snijden in basispakket zal duurder uitpakken’. Helaas is hier slechts een deel van de quote van Eke Zijlstra (die hij gaf in reactie op het eerste artikel) opgenomen: ‘‘Merkwaardig en zorgwekkend’, reageert bestuursvoorzitter Eke Zijlstra van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor fysiotherapie. Hoewel voor de meeste mensen fysiotherapie al geschrapt was uit het basispakket, wordt nu ook voorgesteld de behandeling voor de groep ‘niet-chronische post-operatieven’ niet meer te vergoeden. Concreet: de mensen die een operatie hebben gehad en revalidatie nodig hebben. Dat is een grote groep die juist met fysiotherapie weer sneller op de been is en weer aan het arbeidsproces kan deelnemen. Bovendien gaat die groep dan weer sneller naar een huisarts. Die gaat verwijzen naar het ziekenhuis. En dan stijgen de kosten op langere termijn.‘

We gaan vandaag nog een persreactie uitdoen omdat we de reactie die de Telegraaf vandaag gaf te mager vinden. Onze persreactie sturen we ook naar de Tweede Kamerleden met zorg in hun portefeuille. We houden u vanzelfsprekend op de hoogte.

Bron: KNGF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen