Nieuwe gentest voorspelt of kankers reageren op een hele serie kankerbehandelingen

Array

Met behulp van een nieuwe test kan mogelijk worden voorspeld of patienten baat zullen hebben bij een (chemo)therapiekuur voor kanker. Dit laten onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis zien in een artikel, dat vandaag wordt gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Therapiegevoeligheid
De werking van veel antikankertherapieen is meestal maar van korte duur. Patienten worden vaak snel resistent tegen een bepaald middel, doordat er in hun kankercellen allerlei genetische veranderingen ontstaan. Uit een vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Cell gepubliceerde studie blijkt dat één bepaald proces hierbij een sleutelrol vervult. De studie toont aan dat met behulp van een biomarker kan worden voorspeld hoe goed de werking van bepaalde medicijnen zal zijn. En zo nodig kunnen aan de hand hiervan nieuwe behandelstrategieen tegen resistente tumoren worden ontwikkeld op basis van hun genetische profiel.

“Alleen als we de mechanismen die resistentie veroorzaken leren begrijpen, kunnen we voorkomen dat die resistentie optreedt,” stelt professor René Bernards, hoofd van de sectie Moleculaire Carcinogenese aan het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). “Een van die resistentiemechanismen, via de activatie van een specifieke signaleringsroute, hebben we nu ontrafeld.”

Ontsnappingroute door gedaanteverwisseling
Het onderzoek toont aan dat kankercellen in reactie op kankertherapie een gedaanteverwisseling kunnen ondergaan, een zogenaamde epitheliale naar mesenchymale transitie. Door deze gedaanteverwisseling kunnen kankercellen ongevoelig worden voor een scala van kankergeneesmiddelen, inclusief chemotherapie.

De studie toont verder aan dat deze gedaanteverwisseling kan worden veroorzaakt door het inactiveren van het MED12-gen, waardoor TGF-betasignalering wordt geactiveerd, en dat het remmen van deze TGF-betasignalering met specifieke geneesmiddelen deze gedaanteverwisseling ongedaan maakt en de gevoeligheid voor kankergeneesmiddelen herstelt.

Bernards: “We hebben laten zien dat het blokkeren van deze ontsnappingsroute de werking van het kankergeneesmiddel weer herstelt. We denken dan ook de manier te hebben gevonden om deze resistentie tegen te gaan.” Het zal echter nog even duren voordat de test beschikbaar komt voor patienten.

bron: communicatie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen