Pilot ZONN rondom regionale afstemming van ziekenhuisopleidingen van..

Array

Om inzicht te krijgen in regionale opleidingsgegevens en ziekenhuizen op weg te helpen met strategische personeelsplanning is de pilot ZONN (ZorgOpleidingen Noordwest Nederland) gestart.Eerder heeft u al in de SIGRA Nieuwsbrief kunnen lezen over dit initiatief van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, VU medisch centrum, Medisch Centrum Alkmaar, de Amstel Academie en SIGRA. Inmiddels is de pilot ZONN van start gegaan. Vijftien ziekenhuizen uit Noord-Holland en Flevoland hebben de intentieverklaring tot optimalisering van regionale afstemming onderteken en nemen deel aan de pilot in 2012/2013.

De pilot ZONN gaat over opleidingen die uit het Fonds Ziekenhuis Opleidingen (FZO) worden gefinancierd, zoals de opleidingen tot intensive care verpleegkundige en operatieassistent. Het doel is om inzicht te krijgen in regionale opleidingsgegevens en ziekenhuizen op weg te helpen met strategische personeelsplanning. Strategische personeelsplanning is het vormgeven, voorbereiden en implementeren van beleid rondom instroom, doorstroom en uitstroom van personeel, waardoor de juiste personen op de juiste momenten (korte en langere termijn) aanwezig zijn op de juiste plaats in de organisatie. Vanuit de ziekenhuizen zijn vertegenwoordigers uit de driehoek HRM, Opleiden en Zorgmanagement bij de pilot betrokken. De pilot wordt vormgegeven door de initiatiefgroep, bestaande uit vertegenwoordigers uit de eerder genoemde organisaties. Ook CMO Flevoland en VBZ Kennemerland, Amstelland en Meerlanden, zusterorganisaties van SIGRA, zijn betrokken bij de pilot.

Quick scan
In augustus/september is een quick scan uitgezet bij de ziekenhuizen om in kaart te brengen hoe de ziekenhuizen bezig zijn met strategische personeelsplanning. In aanvulling hierop vinden gesprekken plaats met deelnemende ziekenhuizen. Uit de quick scan en gesprekken blijkt dat de meeste ziekenhuizen in de startfase zitten van strategische personeelsplanning. Enkele ziekenhuizen hebben concrete plannen en zijn al in de uitvoeringsfase. Een aantal ziekenhuizen is nog niet actief bezig met strategische personeelsplanning. Veelal wordt op afdelingsniveau begonnen, met de intentie uit te breiden naar instellingsniveau. De diversiteit aan gebruikte modellen/programma’s voor strategische personeelsplanning is groot. De voorkeur gaat uit naar een eenvoudig model.

Onderdeel Arbeidsmarktconferentie
Als onderdeel van de jaarlijkse SIGRA arbeidsmarktconferentie vond op vrijdag 9 november een deelsessie over de pilot ZONN plaats. Deze sessie was een vervolg op de conferentie van 22 juni 2012, waar het wat, waarom, hoe en wat levert het op van strategische personeelsplanning ter sprake kwam.
Tijdens de deelsessie van 9 november is met Leo Berrevoets van UMC St Radboud ingegaan op het verkrijgen van de juiste gegevens voor regionale afstemming van de ziekenhuisopleidingen en wat deze gegevens betekenen. Na de arbeidsmarktconferentie ging op het Westergasterrein in Amsterdam het
tweedaags Groot Amsterdams Zorgfestival van start.

Contactpersonen: Joop Looijenga en Evelien Janssen van SIGRA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen