Informatie over risico’s van geneesmiddelen uit onafhankelijke bron belangrijk

Array

Onderzoek naar ervaringen en voorkeuren van zorgverleners bij communicatie over risico’s geneesmiddelen
Artsen en apothekers vinden informatie over risico’s van geneesmiddelen belangrijk. De brieven waarmee de farmaceutische industrie zorgverleners informeert over belangrijke risico’s van geneesmiddelen, de zogenaamde Direct Healthcare Professional Communications (DHPCs), vervullen op dit moment binnen de informatievoorziening een belangrijke functie. Naast de DHPC wordt ook grote waarde gehecht aan andere communicatiekanalen om ernstige bijwerkingen en risico’s van geneesmiddelen te communiceren. Nederlandse zorgverleners ontvangen deze informatie bij voorkeur van een onafhankelijke bron, zoals bijvoorbeeld het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1.100 Nederlandse huisartsen, internisten en apothekers, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Drug Safety[1]. In het onderzoek zijn de zorgverleners gevraagd naar hun ervaringen met de DHPC’s.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Dr. Peter Mol, één van de onderzoekers en als klinisch beoordelaar verbonden aan het CBG, zegt:

“In ons onderzoek hebben we gekeken naar de ervaringen van Nederlandse zorgverleners met waarschuwingsbrieven over ernstige bijwerkingen, de zogenaamde Direct Healthcare Professional Communications (DHPCs). Ondanks dat de zorgverleners aangeven de informatie belangrijk te vinden, was een substantiele groep zorgverleners niet bekend met de DHPC. Informatie afkomstig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wordt meer vertrouwd dan informatie van de farmaceutische industrie. Het CBG werd dan ook het meest gewaardeerd als alternatieve informatiebron, naast het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb en professionele organisaties. Verder ontvangt de meerderheid van de respondenten de risico-informatie bij voorkeur op elektronische wijze of via medische vakbladen.”

 

Een andere interessante bevinding uit het onderzoek is dat ongeveer 16% van de respondenten in een open vraag expliciet aangegeven heeft het liefst een fysieke DHPC plus een e-mail te ontvangen.

Het CBG publiceert alle risico-informatie over geneesmiddelen op haar website, inclusief de originele brief (DHPC) van de farmaceutische industrie. Daarnaast is er voor artsen en apothekers een onafhankelijke nieuwsbrief met daarin belangrijke risico-informatie over geneesmiddelen. Het onderzoek bevestigt het belang van het bestaan van deze onafhankelijke nieuwsbrief. Abonnees van deze nieuwsbrief ontvangen per e-mail direct bericht bij risico-waarschuwingen voor bepaalde geneesmiddelen. Artsen en apothekers kunnen zich via de website van het CBG abonneren op de nieuwsbrief, http://abonneren.cbg-meb.nl/.

Mogelijke redenen voor het versturen van een DHPC zijn:

  • Schorsing of doorhaling van de handelsvergunning van een geneesmiddel waarbij een geneesmiddel om veiligheidsredenen wordt teruggeroepen van de markt.
  • Belangrijke wijzigingen in de productinformatie van een geneesmiddel (Summary of Product Characteristics, SPC), bijvoorbeeld nieuwe contra-indicaties, belangrijke nieuwe waarschuwingen, aanpassingen van de dosering etc.
  • Veranderingen in de balans werkzaamheid-bijwerkingen van een geneesmiddel doordat er belangrijke, nieuwe informatie beschikbaar gekomen is uit klinische onderzoeken, en/of spontane rapportage.

 

Over het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Hierbij:

  • neemt het CBG een prominente positie in op de Europese markt van toelatingsautoriteiten
  • is bescherming van de volksgezondheid het zwaartepunt in de opdracht van het CBG
  • is het CBG de informatiebron bij uitstek voor nieuwe geneesmiddelen, nieuwe toepassingen en voor actuele risico-informatie en draagt de organisatie deze kennis actief uit
  • streeft het CBG naar maximale transparantie van processen
  • wordt de toegevoegde waarde van het CBG bepaald door de beoordeling van de balans werkzaamheid-schadelijkheid van geneesmiddelen en door wetenschappelijk advies

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen