Kamerbrief over patiëntveiligheid in ziekenhuizen

Array

Inhoud van de brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over de voortgang van patientveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen. De minister reageert ook op de brief van de vaste commissie voor VWS van 8 november 2012.

Met deze brief informeer ik u over de voortgang van patientveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen en beantwoord ik de brief van de vaste commissie voor VWS van uw Kamer van 8 november 2012, kenmerk 2012 Z 19040. Tijdens het debat naar aanleiding van de uitzending op 25 september 2012 van het televisieprogramma ZEMBLA ‘vieze ziekenhuizen deel 2’, over infectiepreventie in Nederlandse ziekenhuizen, verzocht u om een brief over patientveiligheid met daarin aandacht voor het VMS programma, de rol van de IGZ en patientveiligheid in opleidingen. Ik verwijs u eveneens naar mijn brief van 15 november 2012 kenmerk CZ-3137169 aan uw Kamer met mijn reactie op twee recente IGZ rapporten over patientveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen.
In deze brief komen achtereenvolgens aan de orde de achtergrond van het huidige patientveiligheidsbeleid, het VMS veiligheidsprogramma voor de ziekenhuizen, het toezicht door de IGZ, patientveiligheid in opleidingen en tot slot de vervolgstappen die ik voor ogen heb.
I. Kwaliteit en patientveiligheid
Het vergroten van kwaliteit en doelmatigheid staat al jaren hoog op in de beleidsagenda van VWS. In 2007 heeft het toenmalige kabinet 1 drie prioriteiten benoemd voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg:
– Het zichtbaar en meetbaar maken van de kwaliteit van zorg;
– Het vergroten van de invloed van patienten en clienten;
– Het veiliger maken van de zorg.
In de curatieve zorg zijn enkele jaren geleden landelijke veiligheidsprogramma’s geïnitieerd en uitgevoerd in de 1e lijn, de 2e lijn en de GGZ. VWS heeft aan die programma’s financieel bijgedragen. Recent is ook een landelijk veiligheidsprogramma gestart ten behoeve van de sector van de particuliere klinieken.
Het doel van alle programma’s is het verminderen van vermijdbare schade en
1 ‘beleidsbrief ‘Koers op Kwaliteit’.

Bron: Rijksoverheid

Voor vervolg van de brief verwijzen we u naar:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/11/26/kamerbrief-over-patientveiligheid-in-ziekenhuizen.html

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen