Promotie: Ouderen en professionals werken samen aan beter leefklimaat

Array

Ouderen in verzorgingshuizen hebben wel invloed via bijvoorbeeld clientenraden maar daar gaat het vaak om plannen en beleidsstukken, terwijl de ouderen juist verbeteracties willen rondom de dagelijkse zaken. Bijvoorbeeld op de maaltijden of sociale omgang in de woonzorgcentra. Cultuurwetenschapper Vivianne Baur deed actieonderzoek in Limburgse verzorgingshuizen.

Ouderen in verzorgingshuizen kunnen hun belangen behartigen via de clientenraden. Toch ervaren zij vaak een gebrek aan invloed. De dikke beleidsstukken en formele overlegmomenten met managers staan dan tussen de clientenraad en de voor clienten werkelijk belangrijke onderwerpen in. Deze kloof is voor clientenraden lastig te overbruggen. Aldus het onderzoek van Vivianne Baur.

Baur zette samen met ouderen actieonderzoek op om dit te verbeteren. Dit leidde tot de PARTNER interventie: een werkwijze voor samenwerking en partnerschap tussen bewoners en professionals. Door de PARTNER interventie vormen ouderen in verzorgingshuizen een krachtige groep rondom een onderwerp dat allen raakt. Vanuit hun gedeelde ervaringen ontstaan een gemeenschappelijke droom en ideeen voor verbeteracties. De groep ouderen gaat vervolgens in gesprek met medewerkers, leidinggevenden en vrijwilligers en starten dan samen de verbeteracties. Zo kwam het tot verbeteringen van de maaltijden en ‘burenfeestjes’ voor en door bewoners.

Het onderzoek van Baur werpt nieuw licht op mogelijkheden voor ouderen in verzorgingshuizen om invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Door met elkaar ideeen voor verbeteringen te creeren, ervaren bewoners dat zij samen sterk staan. Bovendien ontstaan er zo nieuwe samenwerkingsrelaties tussen bewoners en professionals in verzorgingshuizen.

* 28-11-2012
* Tijd 13.45
* Locatie Aula
* Titel Participation & Partnership. Developing the influence of older people in residential care homes
* Spreker V.E. Baur
* Promotor prof.dr. T.A. Abma
* Onderdeel VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied Medisch
* Evenementtype Promotie

bron: VU Amsterdam

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen