Prof. Ulrich Brandt hoogleraar Mitochondrial Molecular Medicine

Array

De heer dr. Ulrich Brandt (Eschweiler, Duitsland 1961) is per 1 december 2012 benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Mitochondrial Molecular Medicine.

De heer Brandt was tot zijn benoeming in Nijmegen hoogleraar biochemie en Managing Director of the Centre for Biological Chemistry aan de Johann Wolfgang Goethe-University in Frankfurt am Main (Duitsland).

prof. Ulrich Brand
tUlrich Brandt studeerde van 1980 tot 1986 chemie en biochemie aan de Eberhard-Karls University in Tuebingen, het Ludwig-Maximilians University in Munich en het Max Planck Institute for Biochemistry in Martinsried, Duitsland. In 1989 promoveerde hij aan de Ludwig-Maximilians University op het onderzoek: Zum Mechanismus des mitochondrialen Elektronentransports – Untersuchungen mit spezifischen Hemmstoffen.

Daarna werkte de heer Brandt van 1989 tot 1991 als postdoctoraal onderzoeker aan het Gustav-Embden Centre for Biological Chemistry aan de Johann Wolfgang Goethe-University. Aansluitend werkte hij tot 1993 als biochemisch onderzoeker aan de Dartmouth Medical School, Hanover, New Hampshire, USA. In 1994 keerde Brandt terug naar de Johann Wolfgang Goethe-University, waar hij in 1995 docent werd en in 1996 hoogleraar biochemie.

Onderzoek naar de functie van mitochondrien, de energiefabrieken van de cel, levert kennis op over onder andere mitochondriele ziekten (zeldzame ziekten van de energiestofwisseling), verouderingsprocessen, geprogrammeerde celdood, neurodegeneratieve afwijkingen en het metabolisme van kankercellen. Mitochondrial medicine is een van de speerpunten van het de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud. Professor Brandt, een coryfee op het gebied van de mitochondriele biologie, zal samen met prof. Jan Smeitink, directeur van het Institute for Genetic and Metabolic Disease en het Nijmegen Centre for Mitochondrial Disorders, verantwoordelijk zijn voor het verder ontwikkelen van het mitochondriele translationele onderzoek waarbij clinici, bio-informatici en laboratoriumspecialisten van meerdere onderzoeksinstituten betrokken zijn.

bron: Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen