Veranderingen in niveaus van synaptische eiwitten kunnen rol spelen bij behandeling van Alzheimer

Array

Op dit moment bestaan er nog geen effectieve behandelmethoden voor de ziekte van Alzheimer. Daarom is onderzoek naar de veranderingen in de hersenen die ten grondslag liggen aan cognitieve achteruitgang tijdens veroudering en bij dementie heel belangrijk. Marlene Vegh ontdekte een aantal specifieke veranderingen in de synapsen van diermodellen voor de ziekte van Alzheimer, maar ook een versnelde verandering in de niveaus van een groot aantal eiwitten die ook tijdens normale veroudering ontstaan. Deze eiwitten zouden in de toekomst een rol kunnen spelen bij ontwikkeling van nieuwe medicijnen die mogelijk de vroege geheugenproblemen en cognitieve achteruitgang die gepaard gaan met de ziekte van Alzheimer verminderen.

Nederland vergrijst. In 2011 waren er ruim 2,6 miljoen mensen boven de 65 jaar, waarvan zelfs bijna 650.000 boven de 85 jaar. Dit aantal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar blijven toenemen. Vergrijzing zorgt ervoor dat onze maatschappij steeds meer te maken krijgt met de ongemakken van veroudering. Behalve de lichamelijke beperkingen die bijna altijd het gevolg veroudering zijn, is vooral ook de mentale en cognitieve achteruitgang steeds belangrijker in een vergrijzende samenleving. Dit neemt vooral bij demente patienten, waaronder Alzheimerpatienten, extreme vormen aan.

Vegh bestudeerde in verschillende diermodellen eiwitveranderingen in contactplaatsen tussen zenuwcellen, de zogenaamde synapsen. Dit deed zij bij zowel normale verouderende dieren als bij dieren met verschillende verouderingsziektes. Zij identificeerde synaptische eiwitveranderingen die algemeen zijn voor veroudering en diermodelspecifieke veranderingen.

* 10-12-2012
* Tijd 15.45
* Locatie Aula
* Titel: The aging synapse. Synaptic proteome changes in mouse models of aging
* Spreker: M.J. Vegh
* Promotorp: rof.dr. A.B. Smit
* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen
* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen
* Evenementtype: Promotie

Op het proefschrift van Vegh rust een embargo van een jaar.
Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen