Aanbod zorgvacatures in de lift

Array

Amsterdam, 11 december 2012 – Het online vacatureaanbod in de zorg is de afgelopen 12 maanden met 10 procent gestegen. In geen enkele andere sector nam het aanbod toe. Het gaat om een stijging van 17 punten van de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. De sectorbrede Index staat momenteel op 73 punten, de laagste stand sinds de Index startte in 2005.Ten opzichte van november 2011 nam het aanbod met 13 punten af, een daling van 15 procent.

“Terwijl de meeste werkgevers voorzichtig blijven in het aantrekken van personeel, is het na enkele maanden van terugloop bemoedigend om een relatief sterke groei te zien in de gezondheidszorg”, aldus Rikke Wivel, senior director marketing van Monsterboard.nl. “Het meest recente rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek toont in het derde kwartaal een daling van 1,1 procent van de Nederlandse economie ten opzichte van het vorige kwartaal. De jaarlijkse krimp is zelfs hoger en komt uit op 1,6 procent. In vergelijking met andere Europese landen is de Nederlandse economie het minst welvarend. Dit zie je terug op de arbeidsmarkt waar de Index een algehele daling van online recruitment blijft melden.”

Stijging in de gezondheidszorg in november het grootst
In november steeg het vacatureaanbod in de gezondheidszorg (+21) het meest. Hoewel het aanbod de 3 maanden ervoor daalde, betekent de stijging in november dat het aanbod ten opzichte van november 2011 in de plus staat. Het aanbod staat 17 punten hoger (10%). In alle andere sectoren daalde de vraag naar personeel de afgelopen 12 maanden. In de transport & logistiek sector (-31) nam het aanbod het sterkst af. Ook in de horeca & toerisme sector (-23), de publieke sector (-22), de sales sector (-22) en de agrarische sector (-21) daalde het aanbod flink. Het aantal vacatures daalde verder onder meer in het onderwijs (-17), de productie sector (-17), de marketing & pr sector (-16), de research & development sector (-15) en de management & consultancy sector (-15).

De afgelopen maand nam het vacatureaanbod in de agrarische sector (-11) het meest af. In onder andere de transport & logistiek sector (-4), de horeca & toerisme sector (-4) en de research & development sector (-3) daalde het aanbod eveneens. In de sectoren marketing & PR, accountancy, bouw en de administratieve sector bleef het aanbod gelijk. In de gezondheidszorg (+21) steeg het aanbod het meest. Ook in de juridische sector (+9) en de sectoren IT (+1), HR (+1) en engineering (+1) nam het aanbod toe.

Vacaturedaling in heel Nederland, Limburg een derde omlaag
In november daalde het vacatureaanbod in 6 van de 12 provincies. In Groningen daalde het aanbod met 5 punten het meest, gevolgd door Friesland (-4) en Overijssel (-2). In Flevoland, Limburg en Noord-Brabant liep aanbod licht terug met 1 punt. In Gelderland, Noord-Holland en Zeeland bleef het aanbod gelijk en in Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland nam het iets toe met 1 punt.

Vergeleken met vorig jaar november liep het vacatureaanbod in alle provincies terug. In Limburg daalde de Index het meest met maar liefst 40 punten. Dat is een daling van meer dan een derde (37%) van het aanbod. In Groningen (-28), Drenthe (-28), Zeeland (-27), Overijssel (-25), Flevoland (-25), Gelderland (-19), Friesland (-16), Noord-Brabant (-13) en Noord-Holland (-12) daalde de vraag naar personeel eveneens sterk. In Utrecht (-6) en Zuid-Holland (-5) daalde het aanbod minder hard.

Lichte daling Europees vacatureaanbod
In november daalde het Europees vacatureaanbod licht met 2 punten. Alleen in Italie (+4) steeg de Index. In Duitsland (-7), Frankrijk (-6), Belgie (-5) en Zweden (-5) daalde het aanbod juist. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk bleef de vraag naar personeel gelijk.

Vergeleken met november vorig jaar nam de Europese Index met 6 punten af. In Frankrijk (-16) en Zweden (-15) daalde het vacatureaanbod het meest, gevolgd door Nederland (-13), Duitsland (-8) en Italie (-7). In Belgie en het Verenigd Koninkrijk steeg de Index iets met 1 punt.

Het volledige Monster Employment Indexrapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via [email protected].

bron: Monsterboard nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen