Aanbieding brief over overheveling geriatrische revalidatiezorg

Array

Inhoud van de aanbiedingsbrief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer bij het antwoord aan Verenso op de brief over overheveling van geriatrische revalidatiezorg naar de Zorgverzekeringswet.

Met goede revalidatie kunnen kwetsbare ouderen die een medisch-specialistische behandeling hebben ondergaan, beter en sneller herstellen en daardoor langer zelfstandig wonen en maatschappelijk actief blijven. Dit is dus een zeer belangrijke voorziening voor een specifieke doelgroep. Door deze specifieke zorg, die kortdurend van aard is, over te brengen naar de Zorgverzekeringswet sluit de
revalidatie beter aan op de medisch-specialistische behandeling en ontstaat meer kwaliteit en doelmatigheid in de keten. Daarover zijn alle partijen in het veld het eens. Dit heb ik in mei 2011 aan de Tweede Kamer laten weten (brief met kenmerk CZ/IPZ/3062995) en zo zie ik het ook nu.

De branche-organisaties Actiz, Verenso, NPCF en ANBO willen graag de formulering van de geriatrische revaliclatiezorg aanpassen zodat meer patientgroepen daar onder vallen. Dit lijkt mij niet verstandig. Het is van belang dat deze voorziening behouden (en houdbaar) blijft voor de groep kwetsbare ouderen waarvoor deze bedoeld is, met meerdere aandoeningen en complexe
revalidatie-problematiek, zoals die nodig kan zijn na opname en behandeling in het ziekenhuis. De aanspraak zoals die geformuleerd is, zorgt ervoor dat de zorg déér geleverd wordt waar deze het beste geleverd kan worden. Daar waar adequate medisch-specialistische behandeling nodig is, zal deze ook geboden moeten worden. Er bestaat aanspraak op geriatrische revalidatiezorg en ziekenhuisopname. De aanspraak op geriatrische revalidatiezorg biedt daardoor duidelijkheid en daarmee de mogelijkheid tot goede aansluiting en overdracht in de keten.

Voor de door de organisaties genoemde client-groepen is andere zorg dan geriatrische revalidatiezorg aangewezen. Het College voor zorgverzekeringen geeft hierover duidelijkheid. De kwaliteit en doelmatigheid van zorg staan daarbij voorop. De zorg voor de genoemde clientgroepen wordt hieronder nader toegelicht:
– Clienten met een gebroken been die na de operatie nog nazorg nodig hebben, kunnen hiervoor een beroep doen op een reguliere extramurale fysiotherapeut.

Indien de thuissituatie dusdanig is dat de client zich niet kan redden en persoonlijke verzorging of verpleegkundige zorg nodig heeft door bijvoorbeeld de afwezigheid van mantelzorg, kan thuiszorg worden aangevraagd. Dit moet DirectoraatGerieraal zo snel mogelijk in het ziekenhuis geregeld worden (door de Curatieve Zorg Directie Curatieve Zorg transferverpleegkundige) zodat de dient niet langer dan nodig in het ziekenhuis hoeft te verblijven.

Clienten die in het ziekenhuis een acuut delier krijgen, moeten in het ziekenhuis adequate diagnostiek en behandeling ontvangen. De behandeling van een delier is geen geriatrische revalidatiezorg. Delier is een symptoom van onderliggende ziekte waarvoor medisch-specialistische diagnostiek, behandeling en toezicht nodig zijn. Door ziekenhuizen wordt hard gewerkt aan verbeteringen in het voorkomen van en zo nodig behandelen van delier. Eind 2012 moeten de ziekenhuizen allemaal een geaccrediteerd Veiligheid
Management systeem (VMS) hebben. Eén van de onderdelen hiervan is het thema ‘kwetsbare ouderen’ met als doel het voorkomen van vermijdbare schade tijdens ziekenhuisopname van de kwetsbare oudere patient. Adequate screening, diagnostiek en behandeling van patienten met een (verhoogd risico op een) delier maakt daar onderdeel van uit. Nadat de delier is behandeld en de client weer aanspreekbaar en trainbaar is, kan indien de client daarop is aangewezen, een verwijzing voor geriatrische revalidatiezorg plaatsvinden.

Verder wordt er gesproken over clienten met Parkinson, COPD en hartaandoeningen. Behandeling van deze ziekten vereist adequate medischspecialistische behandeling door de medisch specialist. Voor COPD-en hartrevalidatie zijn specifieke Diagnose- Behandelcornbinaties (DBC’s) beschikbaar bij de longarts en de cardioloog. De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening die wordt behandeld door de neuroloog. In het algemeen zal het instellen op medicijnen poliklinisch plaatsvinden. Van oudsher is de ziekte van Parkinson een patientengroep die vanuit de thuissituatie gebruik maakt van dagbehandeling onder de AWBZ.

Daarnaast is er extramurale fysiotherapie mogelijk op grond van de chronische lijst fysiotherapie. In Nederland bestaan regionale netwerken voor Parkinson (ParkinsonNet). Het ParkinsonNet bestaat uit regionale netwerken van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden thuis van patienten met de ziekte van Parkinson. De netwerken zijn geconcentreerd
rond één of meerdere maatschappen neurologie van de regionale ziekenhuizen.

Daarnaast heeft de neuroloog de beschikking over DBC’s waarbij mits noodzakelijk ook opname mogelijk is voor het instellen van medicatie. Indien een medisch-specialist tesamen met een verzekeraar zorg (zoals behandeling van Parkinson) wil inkopen bij een verpleeghuis, omdat daar bijvoorbeeld meer capaciteit aanwezig is, spreken we over ziekenhuisverplaatste zorg. De medisch specialist blijft dan verantwoordelijk voor deze zorg en de zorg blijft vallen onder de DBC van de medisch specialist.

Indien er in sommige gevallen na opname een indicatie blijft bestaan voor intramurale geriatrische revalidatie, kan een verwijzing aansluitend plaatsvinden.

– Ten vierde wil ik benadrukken dat geriatrische revalidatiezorg in het algemeen het meest effectief is als deze direct aansluit op de ziekenhuisopname, daarom is dit ook in de formulering van de aanspraak opgenomen. Clienten die besluiten naar huis te gaan en dus geen gebruik wensen te maken van geriatrische revalidatiezorg moeten hierover ingelicht worden door het ziekenhuis. Dit zullen uitzonderingen betreffen.

Clienten die voor geriatrische revalidatiezorg worden doorverwezen naar een verpleeghuis hebben te maken met ernstige problematiek waardoor het onwaarschijnlijk is dat zij naar huis kunnen. In uitzonderingsgevallen kan de client contact opnemen met de verzekeraar om te zoeken naar een oplossing.

Tot slot wijzen de organisaties op mogelijke kostenstijgingen door de formulering van de aanspraak voor geriatrische revalidatiezorg. Ik ga er vanuit dat adequate behandeling van patienten in het ziekenhuis en een goede aansluiting in de keten daar juist onnodige kostenstijgingen voorkomen. Tevens wordt mogelijke dubbele financiering waarbij zowel het ziekenhuis als verpleeghuis bekostigd
worden voor dezelfde zorg voorkomen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen