Afscheid dr. David Overbosch directeur Travel Clinic Havenziekenhuis vertrekt na jarenlange inzet

Array

Vandaag neemt dr. David Overbosch na bijna twintig jaar officieel afscheid als directeur van de Travel Clinic Havenziekenhuis & Instituut voor Tropische Ziekten.
Dr. David Overbosch, internist, infectioloog en alom gerespecteerd expert op het gebied van tropische ziekten, viert zijn afscheid in het Wereldmuseum in Rotterdam.

David Overbosch  staat zowel nationaal als internationaal hoog aangeschreven als specialist op het gebied van tropische infectieziekten en reizigersziekten. Overbosch was nauw betrokken bij het risicomanagement bij ernstige epidemieen zoals SARS, Vogelgriep en Afrikaanse koortsen als Lassa en Ebola. Ook is hij een veelgevraagd spreker voor diverse (inter)nationale congressen en symposia. Op het gebied van onderzoek naar malaria heeft David Overbosch veel werk verricht.
In totaal staan er 52 publicaties in de internationale medische literatuur op zijn naam. Onder andere een groot onderzoek naar de oorzaken van overlijden van Nederlanders in het buitenland.

In totaal is Tropendokter David Overbosch meer dan zestig keer te beluisteren geweest met zijn wekelijkse columns bij de Wereldomroep. Hier wees hij de radioluisteraars op de gezondheidsrisico’s van reizen naar en verblijven in de tropen. Door de jaren heen gaf hij vele adviezen rond het terugkerende thema ‘gezond op reis en gezond weer thuis’. Op deze wijze – en ook door ander veelvuldig media optreden – heeft hij een breed publiek kunnen bereiken om mensen voor te lichten over de gezondheidsrisico’s op vakantie maar ook dat met een goede voorbereiding veel ellende voorkomen kan worden.

Niet alleen voor vakantiereizigers, maar ook voor zakenreizigers en expatriates van internationale bedrijven en organisaties heeft David Overbosch de gezondheidsrisio’s onder de aandacht gebracht. Hij heeft ervoor gezorgd dat deze bedrijven nu daadwerkelijk geholpen worden door het geven van inhoudelijke adviezen over voorbereiding op een langduriger verblijf in het buitenland. Dankzij Overbosch hebben deze bedrijven altijd een mogelijkheid tot consultatie (24 uur per dag, 7 dagen per week) en is in het geval van een repatriering het zorgtraject in Nederland geborgd.

Tijdens zijn carrière heeft David Overbosch zich altijd op energieke wijze en met inspirerend enthousiasme ingezet voor het overbrengen van zijn kennis aan anderen. Niet alleen via de media en door scholing vanuit de Travel Clinic, maar ook in de vorm van het bekende jaarlijkse Havensymposium voor professionals in de reizigersadvisering. In 2010 werd David Overbosch tijdens het 23e Havensymposium in het WTC in Rotterdam benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze Koninklijke onderscheiding ontving hij voor zijn bijzondere diensten in de gezondheidszorg.

Dr. Perry van Genderen, internist, volgt dr. Overbosch op als directeur van de Travel Clinic Havenziekenhuis.directeu

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen