Brandveiligheid in de ouderenzorg: aan de regels voldoen is niet genoeg

Array

In december 2011 verscheen het rapport “Brandveiligheid van zorginstellingen” Uit het rapport werd duidelijk dat de brandveiligheid van zorginstellingen ten opzichte van eerder onderzoek in 2004 niet of nauwelijks was verbeterd. Bij 30% van de instellingen bleek direct ingrijpen noodzakelijk! Vier maanden later verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van de brand van 12 maart 2011 in psychiatrische instelling Rivierduinen in Oegstgeest. Belangrijkste boodschap: als je aan de wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid voldoet, moet je niet denken dat je klaar bent!

In bijgaand artikel wordt de praktijk belicht aan de hand van een casus van een kleinschalig woon-zorgcomplex in de deelgemeente Rotterdam-Charlois. De clientenraad had twijfels over de brandveiligheid. Naar later bleek volkomen terecht. Het complex zit anders in elkaar dan een traditioneel verpleeg-/verzorgingshuis. Het werd in gebruik genomen zonder gebruiks- c.q. omgevingsvergunning. Het heeft een jaar geduurd alvorens aan de wet- en regelgeving werd voldaan. En strikt genomen ontbreekt nog steeds een vastgesteld ontruimingsplan. Op de cruciale vraag wat er zou gebeuren mocht er brand uitbreken heeft de clientenraad nooit antwoord gekregen. Eigen onderzoek werd gedwarsboomd.

Het artikel eindigt met een oproep aan alle betrokken partijen (zorgaanbieders, brandweer, gemeentelijke overheden) om meer tijd en energie te steken in de brandveiligheid van dergelijke kleinschalige woon-zorgcomplexen. Bewoners moeten er blindelings op kunnen rekenen dat hun veiligheid gewaarborgd is!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen