De Hart&Vaatgroep introduceert Spataderkeurmerk

Array

Mensen met spataderen weten nu waar de beste zorg wordt geboden
De Hart&Vaatgroep overhandigde vandaag het eerste Spataderkeurmerk aan het Flebologie Centrum van het St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht/Nieuwegein. Naast het St. Antonius Ziekenhuis ontvangen nog 110 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra het Spataderkeurmerk. Dit keurmerk maakt duidelijk welke ziekenhuizen en behandelcentra de beste spataderzorg aanbieden. Op www.hartenvaatgroep.nl/kiesuwvaatzorg is te zien om welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra het gaat. Als patientenorganisatie vindt De Hart&Vaatgroep het belangrijk dat mensen met spataderen weten waar de beste zorg geboden wordt.

Het keurmerk is voor patienten heel zinvol, vertelt spataderpatient Anne Jansen: “ik heb al zo’n 25 jaar last van spataderen en ben hier diverse keren voor behandeld. Gelukkig is er nu een keurmerk, zodat mensen kunnen kiezen voor goede spataderzorg. Als geen ander weet ik hoe belangrijk dit is.”
In september jl. heeft De Hart&Vaatgroep de Vragenlijst Spataderkeurmerk 2012 uitgezet om het zorgaanbod voor spataderen en (ernstige) chronische veneuze insufficientie in ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra te inventariseren. 85 procent van de organisaties vulden de lijst in, 62 procent van alle ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra ontvangen het Spataderkeurmerk. Doel van het onderzoek is het stimuleren van kwaliteitsverbetering en het informeren van patienten, hun verwijzers en de zorgverzekeraars over de kwaliteit van de spataderzorg in ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Niet alle ziekenhuizen en behandelcentra voldoen bijvoorbeeld aan het criterium dat patienten schriftelijk geïnformeerd worden over een aantal belangrijke onderwerpen. De Hart&Vaatgroep hoopt dat dit in de toekomst door elk ziekenhuis of behandelcentra wordt verbeterd.

De dertien kwaliteitscriteria zijn zorgvuldig bepaald en afgestemd met vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. De kwaliteitscriteria geven aan wat verwacht mag worden van de zorg voor mensen met spataderen en gaan over zaken die voor hen belangrijk zijn. U kunt de criteria hier vinden. De 111 organisaties die het Spataderkeurmerk ontvangen, voldoen aan alle dertien criteria. Voor inhoudelijke informatie over onder andere het Spataderkeurmerk kunnen mensen op werkdagen tussen 9 en 13 uur bij de Infolijn Hart en Vaten tel. 0900- 300 300 terecht.

De Hart&Vaatgroep
De Hart&Vaatgroep is de patientenvereniging van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich landelijk én regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijl.

 

De website keuze-informatie Spataderkeurmerk 2012 is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het onderzoeksbureau MediQuest. Het keurmerk is ontwikkeld in het kader van het programma Kwaliteit in Zicht, zie www.programmakwaliteitinzicht.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen