Er goed uitzien maar je van binnen rot voelen: Hallo depressie!

Array

Join the club
Volgens de World Health Organisation (WHO) hebben rond de 450 miljoen mensen last van geestelijke problemen. In Nederland is er jaarlijks een flinke toename van het aantal personen dat hulp zoekt in geval van psychische problemen, het gaat hier in totaal om 1.8 tot 2 miljoen Nederlanders. Een groot aantal daarvan heeft te kampen met depressie symptomen. Je kunt je afvragen wie er nog niet depressief is, wie zal het zeggen, vaak is de ziekte niet zichtbaar aan de buitenkant.

Herkennen
Hoe herken je of je depressie symptomen hebt? Een depressie kenmerkt zich door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. In het normale spraakgebruik wordt de term ‘depressief’ vrij snel gebruikt voor een toestand waarin iemand in een dip zit. Men spreekt echter pas van klinische depressie wanneer aan een uitgebreid aantal criteria wordt voldaan, zoals vastgelegd in diagnostische en statistische handboeken. Niet elke periode van neerslachtigheid hoeft te duiden op een depressie.

Wat te doen?
Gelukkig is hulp voor mensen met neerslachtige gevoelens of depressie in ons land op allerlei mogelijke manieren beschikbaar. Je kunt jezelf goed informeren via diverse internetsites. Op www.testjedepressie.nl kun je gratis en anoniem een wetenschappelijk gevalideerde depressietest doen die, in tegenstelling tot vele andere testen, ook een goede indicatie geeft van de ernst van je depressie of neerslachtigheid. De uitslag van de depressie test kun je printen of opslaan voor eigen gebruik.

Een tweede stap die je kunt zetten is praten met je huisarts. Als voorbereiding kun je opschrijven wanneer je je neerslachtig, verdrietig of lusteloos voelt. Op welk moment van de dag bijvoorbeeld. Probeer eerlijk te zijn over je gevoelens, de huisarts kan enkel werken met wat jij vertelt. Wanneer je de uitslag van je depressietest meeneemt, zal je huisarts zich al een goed beeld kunnen vormen van je problematiek en een goed advies kunnen geven. Dit bespaart je het ongemak van vaak je verhaal vertellen aan verschillende, goed bedoelende, hulpverleners.

De huisarts kan je bij lichte klachten al helpen of anders doorverwijzen. Binnen de huisartsenpraktijk kan een specialist in de Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ-er) je helpen met  begeleiding door middel van coaching, zelfhulpprogramma’s en lifestyle programma’s die Stichting PsychologenTeam hiervoor heeft ontwikkeld.

Stichting PsychologenTeam
Stichting PsychologenTeam zet zich in voor patienten en huisartsenpraktijken door het online aanbieden van wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten, in combinatie met uitgebreide ondersteuningsinformatie voor het verlenen van hulp bij psychische vraagstukken. Zowel internetgebruikers, huisartsenpraktijken, behandelpraktijken als ARBO artsen kunnen gebruik maken van deze programma’s.

Blijf niet rondlopen met een lach op je gezicht wanneer je je van binnen depressief voelt. De eerste stap is misschien lastig. Test de ernst van je depressie op www.testjedepressie.nl en heb vertrouwen in het vinden van een oplossing.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen