Eten om niet te vergeten

Array

16149929-Eten-om-niet-te-vergeten-Luuk-Eliens-Rachelle-Elshout-Iris-de-GrootLekker koken voor (dementerende) ouderen.
Dementie, we zijn er allemaal huiverig voor. Nederland telde in 2011 ruim 2,6 miljoen 65-plussers waarvan ruim 235.000 personen met een vorm van dementie kampt. Regelmatig verschijnen er berichten in tijdschriften en kranten over stoffen die mogelijk een remmend effect hebben op het verloop van de ziekte van Alzheimer of dementie. Ook van sommige voedingsmiddelen wordt gezegd dat ze de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer verminderen. Naar de effectiviteit van deze stoffen wordt onderzoek gedaan en er zijn soms ook aanwijzingen dat bepaalde stoffen een positief effect hebben.

Bijna niemand durft zich te wagen aan een voedingsprogramma dat Alzheimer of dementie remt of kan stoppen. De inzichten en meningen zijn verdeeld. Zeker is dat veel kauwen goed is voor het brein, terwijl ouderen vaak gepureerd voedsel krijgen. Lekker eten is goed voor de gezondheid, maar ouderen zijn veelal ondervoed. Dergelijke inzichten inspireerden de auteurs van Eten om niet te vergeten tot 25 heerlijke recepten voor ouderen en dementerenden.

Luuk Eliens, Rachelle Elshout en Iris de Groot schreven dit boek als onderdeel van het programma Outreaching (Universiteit van Tilburg). Een team van deskundigen, van neuroloog tot dietiste, hielp daarbij. Geert Ameel die gespecialiseerd is in het koken voor ouderen schreef de recepten. Zij werkten mee: Prof. Dr. Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie en directeur van het Alzheimercentrum VUmc in Amsterdam.
Dr. Anneke van der Plaats, geriater en auteur van het boek: De Wondere Wereld van Dementie. Annita Kok & Alison den Besten, aangesloten bij Dietisten Verpleeg- en Verzorgingshuizen, een netwerk van dietisten gespecialiseerd in voeding en dieten voor ouderen en revalidanten.

‘Er zijn sterke aanwijzingen dat sommige voedingsmiddelen de kans op Alzheimer verminderen.’ – Alzheimer Nederland

Titel: Eten om niet te vergeten
Auteur: Luuk Eliens, Rachelle Elshout en Iris de Groot
Ondertitel: Lekker koken voor (dementerende) ouderen
Prijs: € 14,95
ISBN: 9789021552729
Verschijningsdatum: 11 januari 2013

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen