Prinses Beatrix Spierfonds beloont succesvolle jonge wetenschapper

Active_Neurone.36370642Arts-onderzoeker Janneke Hoeijmakers ontving vandaag de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten tijdens het Prinses Beatrix Spierfonds Symposium Neuromusculaire Ziekten te Amsterdam. Ze kreeg deze prijs voor de beste wetenschappelijke publicatie op het gebied van spierziekten. Directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds Jan- Ite de Ruijter reikte de prijs uit.

Hoeijmakers is neuroloog in opleiding in het Academisch ziekenhuis Maastricht. Met haar passie voor onderzoek heeft ze dunnevezel-neuropathie nationaal en internationaal op de kaart gezet. De prijs is uitgereikt voor de publicatie over haar onderzoek naar dunnevezel-neuropathie in het tijdschrift “Annals of Neurology”. Dunnevezel-neuropathie is een aandoening waarbij de dunne eindtakjes van zenuwen aangetast zijn. Deze zenuwvezels zijn verantwoordelijk voor onder andere de pijn- en temperatuurzin. Patienten hebben last van brandende, prikkelende of schietende pijn en gevoelsstoornissen.

De prijswinnende publicatie beschrijft een groep patienten die lijden aan dunnevezel-neuropathie met een onbekende oorzaak. Binnen deze groep zochten Hoeijmakers en collega`s naar bepaalde erfelijke afwijkingen. Dit onderzoek bleek succesvol. Voor een substantieel deel (28,6%) van de patienten is de erfelijke oorzaak nu bepaald. De onderzoekers vonden afwijkingen in een specifiek zoutkanaal. Dit zelfde zoutkanaal bleek eerder al betrokken bij andere neurologische aandoeningen. Zoutkanalen spelen normaal gesproken een belangrijke rol in de informatieoverdracht tussen zenuwen. Dankzij deze ontdekking, kan er voor deze patienten veel gerichter onderzoek gedaan worden naar passende therapieen.

Bron: Prinses Beatrix Spierfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen