Drie grote subsidies voor onderzoeken LUMC

Array

overconsumptie overgewicht obeseDrie onderzoeksgroepen van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een prestigieuze subsidie van het CardioVasculair Onderzoek Nederland (CVON) ontvangen.  CVON is een gezamenlijk initiatief van de Hartstichting, KNAW, NFU en NWO/ZonMw. Het gaat om grote interuniversitaire samenwerkingen waar CVON per programma 3 tot 5 miljoen euro in investeert.

Cognitieverlies bij ouderen
De grootste van deze drie subsidies gaat naar een onderzoeksprogramma dat zich richt op cognitieverlies bij ouderen. Prof. Mark van Buchem (Radiologie) is onderzoeksleider van het programma HBC: the Heart-Brain Connection, the missing link in the pathophysiology of vascular cognitive impairment. Prof. Albert Roos (Radiologie), prof. Boudewijn Lelieveldt (Radiologie) en dr. Ton de Craen (Ouderengeneeskunde) zijn principal investigators binnen dit programma. Zij onderzoeken of aandoeningen aan hart- en bloedvaten een belangrijke en mogelijk beïnvloedbare oorzaak van cognitieverlies bij ouderen zijn.

Vernauwing bloedvaten

Het tweede programma dat een CVON-subsidie heeft bemachtigd is Phaedra. Dat staat voor Pulmonary Hypertension and associated Right Heart Failure: breaking the vicious circle. Onderzoekers prof. Peter ten Dijke (Moleculaire Celbiologie), prof. Marie-José Goumans en dr. Berend Hierck (Anatomie en Embryologie) doen onderzoek naar de abnormale vernauwing van de bloedvaten bij patiënten met pulmonale hypertensie (PH). PH is een zeldzame, niet te genezen ziekte waarbij de bloeddruk in de longslagader te hoog is.

Overconsumptie en hart- en vaatziekten
Welk gevolg heeft overconsumptie op het ontstaan van hart- en vaatziekten? Speelt het samenspel tussen de bacteriën in de darm en het aangeboren afweersysteem in darm, vet en lever daarbij een centrale rol? Dat onderzoeken prof. Eline Slagboom (Medische Statistiek en Bioinformatica) en prof. Ko Willems van Dijk (Humane Genetica en Endocrinologie) binnen het programma IN-CONTROL: The role of the gut microbiota and chronic inflammation as drivers of cardiovascular disease.
Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen