Project van Haseeb Ahmed (Jan van Eyk) en vakgroep Toxicogenomics (Maastricht UMC+)

Array

Biokunst-prijs voor Maastrichtse Visgraatkapel
Wetenschap en kunst, in dit geval life sciences en kunst, staan vaak ver van elkaar, maar zijn soms ook nauw verbonden. Zoals bij de Designers & Artists 4 Genomics Award (DA4GA) die onlangs in Amsterdam werd uitgereikt. In deze prijsvraag komen life sciences, kunst en design samen. Teams van kunstenaars en wetenschappers werken met levend materiaal aan projecten die verwondering en vragen oproepen.
Dit jaar vielen drie projecten in de prijzen, waaronder de Maastrichtse inzending de Fish Bone Chapel een kunstwerk van Haseeb Ahmed (onderzoeker beeldende kunst aan de Jan van Eyk Academie) en de vakgroep Toxicogenomics van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (o.l.v. prof.dr. Jos Kleinjans).

DA4GADe bio-kunst competitie DA4GA is een internationale wedstrijd waarin kunst, design en life science samenkomen. Kunstenaars en ontwerpers worden gestimuleerd om zich in de wereld van bio-kunst te begeven en nieuwe projecten te creëren in samenwerking met vooraanstaande kennisinstellingen in de life sciences. DA4GA is een initiatief van het Netherlands Genomics Initiative, Waag Society, CSG Centre for Society and the Life Sciences en Naturalis Biodiversity Center.

 

Juryvoorzitter prof.dr. Hans Clevers (president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) reikte de prijzen uit: “De kwaliteit van de inzendingen ligt dit jaar erg hoog. We hebben gekozen voor de artistiek, wetenschappelijk en technologisch meest uitdagende projecten met sterke maatschappelijke zeggingskracht die het publiek uitdagen zich af te vragen wat de impact van life sciences is”.

 

Fish Bone Chapel (Visgraatkapel)

De in Maastricht werkzame kunstenaar Haseeb Ahmed ontwierp samen met het Netherlands Toxigenomics Centre in Maastricht de Visgraatkapel. Het  is een hybride gebouw, bestaande uit visgraten. De graten zijn modellen van vissen die zijn blootgesteld aan gifstoffen die genetische mutatie teweeg brengen. De ‘wervelgewelven’, geschubde muren en pulserende ventilatiekanalen zijn gemaakt van uitvergrote 3D prints van vissenskeletten. Zo wordt op een speelse manier een historisch verband gelegd met de morbide architectuur van Capucijner monniken die de botten van hun broeders decoratief rangschikten om de overgang tussen leven en dood te symboliseren.

 

Jury en prijs
De twee andere prijswinnaars van de DA4GA uit de dertien finalisten waren Living Mirror (Levende spiegel) Laura Cinti & Howard Boland i.s.m. FOM-Instituut AMOLF en  Ergo Sum (Stamcelsculptuur) van Charlotte Jarvis i.s.m. het Netherlands Proteomics Centre.

De drie winnaars krijgen elk 25.000 euro om hun voorstel te realiseren met als einddoel een expositie in Naturalis.

De winnende projecten worden uiteindelijk tentoongesteld in Naturalis. De jury bestond uit Hans Clevers (KNAW, voorzitter), Geert Verbeke (Verbeke Foundation), Karen Verschooren (Z33), Paul Voogt (Naturalis Biodiversity Centre) en Hub Zwart (CSG).

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen