‘Kus van moeder’ verwijdert kraal uit neus

Array

risicoKinderen stoppen tijdens het spelen nogal eens een kraaltje of andere kleine voorwerpen in hun mond, neus of oren. De ‘mother’s kiss’ is een veilige en bruikbare effectieve manier om een vreemd lichaam uit de neus van een jong kind te verwijderen. Dat concluderen Stephanie Cook van Buxted Medical Centre (VK) en collega’s op basis van een review van verschillende casestudy’s en beschrijvende studies (CMAJ. 2012;184:e904-12).

Bij de ‘mother’s kiss’ (of ‘parent’s kiss’) plaatst de moeder de mond stevig over de mond van het kind dat een kraal in zijn neus heeft. Terwijl ze het niet-verstopte neusgat dichthoudt met een vinger, blaast moeder kort en scherp lucht in de mond van het kind. Daardoor stroomt er lucht via de neuskeelholte naar het verstopte neusgat. Bij succes schiet het kraaltje los.

Cook et al. beoordeelden acht artikelen die deze niet-invasieve techniek bij kinderen van 1-8 jaar onderzochten op succes (kraaltje eruit) en op nadelige effecten. Bij 60% van alle kinderen kwamen de voorwerpen met succes los uit de neus door de ‘kus’ van moeder. Of het object een glad of onregelmatig oppervlak had, maakte daarbij vrijwel geen verschil. Hoe lang het kraaltje vast zat in de neus, de zichtbaarheid van het kraaltje en eerdere verwijderpogingen zouden volgens de auteurs ook belangrijke factoren voor succes zijn. Maar zij vonden hier geen informatie over. Volgens de auteurs kan bij het uitvoeren van de ‘mother’s kiss’– theoretisch – een gescheurd trommelvlies of klaplong ontstaan. Bewijs hiervoor vonden zij echter niet.

Overigens is er wel kans op publicatiebias, volgens de reviewers. Positieve resultaten worden namelijk vaker gepubliceerd dan negatieve, waardoor de ‘mother’s kiss’ fraaier uit de bus kan komen.

Bron: NTvG/(Bijdrage: Loes van der Laak.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen