Artsenteam OLVG in het zonnetje

Array

Op maandagmiddag 11 februari ontvingen tientallen artsen, arts-assistenten, verpleegkundigen en ondersteunende medewerkers in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam een bijzondere felicitatie. Uit handen van Douwe Hemrika, voorzitter Raad van Bestuur van het OLVG, kregen zij bonbons. Aanleiding is de internationale erkenning die het polsdotteren vorige week kreeg. Europese medische instituten zien de methode als eerste keuze voor het openen van vernauwingen en afsluitingen in de kransslagader via een slagader. OLVG-cardioloog Ferdinand Kiemeneij vond twintig jaar geleden het polsdotteren uit. ” Wij zijn als OLVG trots op en blij met deze internationale erkenning. Daarom zetten wij het team dat deze behandeling voor onze patiënten iedere dag weer mogelijk maakt, graag in het zonnetje”, zegt Hemrika.

Algemene acceptatie
De European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions (EAPCI), de Acute Cardiovascular Care Association (ACCA) en de Working Group (WG) on Thrombosis of the European Society of Cardiology (ESC) besloten een consensus document te schrijven over de voordelen, nadelen en expertisebenodigdheden voor polsdotteren. Ferdinand Kiemeneij, cardioloog in het OLVG in Amsterdam, vond twintig jaar geleden de methode polsdotteren uit. Kiemeneij: “Ondanks dat de techniek twintig jaar geleden startte is er nog steeds veel gaande om iedereen deze procedure te laten doen. Het neemt nu een vlucht en ik denk dat deze onderscheiding zeker bijdraagt aan een algemene acceptatie van de techniek. Patiëntenzorg verbetert door meer kennis, meer training en meer bewustwording. De publicatie van het document en de erkenning door de ESC zal een positief effect hebben op de training in en het gebruik van deze techniek.”

polsdotterenPolsdotteren
Patiënten herstellen sneller en de risico’s op bloedingcomplicaties zijn lager. Inmiddels voerde het OLVG naar schatting zo’n 40.000 van deze behandelingen uit. Iemand die pijn heeft op zijn borst door een ernstige vernauwing van de kransslagader, komt in aanmerking voor een dotterbehandeling. Een interventiecardioloog plaatst dan een piepklein spiraaltje (en zogeheten `stent’) in de kransslagader met behulp van een dun slangetje (katheter). Vroeger gebeurde dit altijd via de lies, maar tegenwoordig het merendeel van de patiënten via de pols. Kennis delen In de afgelopen twintig jaar trainde Kiemeneij met andere aanhangers van deze techniek artsen over de hele wereld in het polsdotteren. In 1993 stond hij voor het eerst op een internationaal congres in Amerika met deze methodiek en daarna voerde hij de ingreep live uit tijdens meerdere grote medische congressen in Europa, de Verenigde Staten en in Azie. Tegenwoordig houdt hij zich naast zijn werk in het OLVG bezig met training van andere artsen en de ontwikkelingen van de gezondheidszorg in China. Hij rondde onlangs een studie Sinologie af en werkte mee aan onderzoek in het Anzhen-ziekenhuis in Beijing. Daar dotteren artsen jaarlijks meer dan 10.000 patiënten via de pols.

bron: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen