Leefstijlonderzoek VUmc en de Hartstichting geeft islamitische gezin…..

Array

Overgewicht bij kinderen is een toenemend probleem in Nederland en is het grootst onder Turkse, Marokkaanse en Surinaamse kinderen. Het VUmc en de Hartstichting hebben daarom onderzoek gedaan naar de behoefte en kennis bij islamitische moeders over het voedingspatroon en de leefstijl bij hun kinderen.

Uniek aan dit onderzoek is dat de islamitische moeders ook onderzoekers waren bij dit onderzoek. Ze waren betrokken bij het formuleren van het probleem en zijn daarbij actief op zoek gegaan naar oplossingen.

onderzoek-2Resultaten
Uit de resultaten blijkt dat het betrekken van de islamitische moeders bij het uitvoeren van het onderzoek een grote impact heeft gehad. De islamitische moeders konden de voor hun belangrijke onderwerpen onderling bespreken en tips uitwisselen. Er is sprake van kennistoename onder de deelnemende moeders voor wat betreft gezonde leefstijl en vooral voeding. De actieve betrokkenheid van moeders heeft er toe geleidt dat moeders zelf diverse activiteiten hebben opgezet. Zo hebben zij kookworkshops en wekelijkse sportactiviteiten voor en door moeders in de gymzaal van diverse scholen georganiseerd.

Hoewel de leefstijl van islamitische gezinnen in de meeste opzichten niet anders zijn dan van autochtone gezinnen, zijn er ook een aantal verschillen naar voren gekomen. Deze verschillen hebben vooral te maken met opvattingen over gastvrijheid, recepten die specifiek zijn voor de cultuur en de verschillende rollen die vader en moeder spelen bij de opvoeding van de kinderen.

Vervolg
In de loop van 2013 ontwikkelt het VUmc een concrete toolkit voor professionals uit de zorg en het onderwijs. Deze toolkit bevat praktische handvaten om islamitische moeders beter te betrekken bij een gezonde leefstijl en gezonde leefstijl projecten. Ook volgen nog een tweetal wetenschappelijke publicaties waarin onder andere de toegevoegde waarde van het betrekken van de doelgroep in onderzoek wordt beschreven.

bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen