Kinderafdelingen Jeroen Bosch Ziekenhuis winnen Gouden Smiley

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft van Stichting Kind en Ziekenhuis (K&Z)  een Gouden Smiley in ontvangst genomen voor de kinderafdeling en de kinderdagbehandeling. Het ziekenhuis mag zich nu ‘kindgericht ziekenhuis’ noemen. Daarnaast heeft de kraamafdeling een Bronzen Smiley ontvangen. De Zilveren en Gouden Smiley bestaan nog niet voor de kraamafdeling. Het JBZ nam samen met acht andere ziekenhuizen deel aan een pilot voor een nieuw keuringssysteem van K&Z. Slechts vijf ziekenhuizen hebben het predicaat gekregen. Het JBZ is trots op het toegekende keurmerk waar het personeel van de kinderafdelingen zich ontzettend voor heeft ingezet.

De stichting constateerde tijdens haar visitatie dat er in het JBZ alles aan gedaan wordt om het verblijf zo prettig mogelijk te maken, zowel voor het kind als voor de ouders. De kinderafdeling en de kinderdagbehandeling hebben dan ook beiden het predicaat kindgerichte zorg gekregen. De verpleegkundigen proberen zoveel mogelijk het ritme aan te houden dat een kind thuis gewend is. Als een kind bijvoorbeeld gewend is thuis om 22:00 uur naar bed te gaan, dan gaat het in het JBZ ook om 22:00 uur naar bed. Is een kind gewend om lang uit te slapen, dan slaapt het in het ziekenhuis  ook gewoon uit.

Ervaringsmonitor
Naast de visitatie, zijn de ervaringen van ouders, kinderen en personeel (via de ervaringsmonitor) meegenomen in het  besluit tot toekenning van de Gouden Smiley. Hier kwam naar voren dat het personeel haar uiterste best doet om zich in te leven in de situatie van de ouders en ze ondersteunt in de zorg voor hun kind. De ouders gaven aan dat vrijwel alles wat gevraagd wordt aan het personeel, geregeld kan worden.

Bovengemiddelde score

Volgens K&Z scoren de kinderafdelingen van het JBZ bovengemiddeld

op de rol die pedagogische medewerkers spelen in samenwerking met de verpleegkundigen en artsen, de kwaliteitsprocedures die gehanteerd worden op de kinderafdelingen en de informatievoorziening via de website halloziekenhuis.nl. Ook de maatregel dat een kind zoveel mogelijk dezelfde gezichten op de kamer ziet, scoorde goed. Het meedenken van het personeel in het vinden van oplossingen, ook buiten de gebruikelijke kaders, behaalde tevens een zeer goede score.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

 

Recente artikelen